Αρχική COVID-19 “Ανήθικη η ανοσία της αγέλης”, λέει ο ΠΟΥ – Ο Τ. Γκαμπρέιους...

“Ανήθικη η ανοσία της αγέλης”, λέει ο ΠΟΥ – Ο Τ. Γκαμπρέιους προειδοποιεί τους υπεύθυνους

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Η χρήση της αρχής της λεγόμενης ανοσία της αγέλης για την αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19 είναι “ανήθικη”. Και “όχι μια επιλογή”  που πρέπει να επιδιώξουν οι χώρες για να νικήσουν τον ιό.

Αυτό προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τένδρο Ανχάνομ Γκαμπρέιους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ χαρακτηρίζει “επιστημονικά και ηθικά προβληματική”, την ανοσία της αγέλης. Σε μία στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται σε ρυθμούς δεύτερου κύματος Covid-19.

Με κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ο Τένδρο Ανχάνομ Γκαμπρέιους, αμφισβήτησε την ιδέα ανοσίας της αγέλης, χωρίς εμβολιασμούς.

“Η ανοσία της αγέλης είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό. Στην οποία ένας πληθυσμός μπορεί να προστατευτεί από έναν συγκεκριμένο ιό. Εάν επιτευχθεί εμβολιασμός”, δήλωσε.

Με άλλα λόγια, η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται προστατεύοντας τους ανθρώπους από έναν ιό, όχι με την έκθεσή τους σε αυτόν.

Για να επιτευχθεί ανοσία στην αγέλη από ιλαρά, για παράδειγμα, περίπου το 95% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει οποιαδήποτε ανοσία στον Covid-19. Αφήνοντας την συντριπτική πλειονότητα του κόσμου σε κίνδυνο.

“Το να αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορήσει ανεξέλεγκτος, συνεπώς, σημαίνει άσκοπες λοιμώξεις, ταλαιπωρία και θανάτους”, είπε ο Τένδρο Ανχάνομ Γκαμπρέιους.

“Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας δεν χρησιμοποιήθηκε η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, πόσο μάλλον μια πανδημία”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπενθύμισε επίσης ότι, ως “άνιση πανδημία”, κάθε χώρα αποκρίνεται διαφορετικά.

Και τόνισε ότι οι επιδημίες μπορούν να ελεγχθούν χρησιμοποιώντας στοχευμένα μέτρα. Όπως με την απομόνωση και τα τεστ.

“Δεν είναι επιλογή ανάμεσα στην απελευθέρωση του ιού και τον τερματισμό των κοινωνιών μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τένδρο Ανχάνομ Γκαμπρέιους.

Διαφήμιση