Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γίνουν βίγκαν, σε σχέση με...

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γίνουν βίγκαν, σε σχέση με τους άντρες

0
βίγκαν
Διαφήμιση

Τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξε μια εξαιρετική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αποφασίζουν να γίνουν βίγκαν.

Με το αυξανόμενο άγχος για τον αντίκτυπο της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και απόδειξη ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία μας, ο αριθμός των vegans έχει διπλασιαστεί σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ .

Φέτος,  “επείγουσα” είναι η ανάγκη για μείωση της πρόσληψης κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Καθώς οι ειδικοί έχουν δείξει τα εκτρεφόμενα ζώα ως πιθανή πηγή προέλευση του COVID-19.

Είτε πρόκειται για περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν ωθήσει μερικούς ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο που τρώνε, είτε οδηγούνται από ανησυχίες σχετικά με την κακοποίηση στα ζώα, είναι σαφές ότι ο βιγκανισμός αυξάνεται.

βίγκαν

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν εντελώς τα ζωικά προϊόντα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, η vegansociety διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι διπλάσιες από τους άνδρες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένα απίστευτο 79% των βίγκαν στις ΗΠΑ είναι γυναίκες.

Ίσως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για ορισμένους. Καθώς τα δικαιώματα των ζώων και ο φεμινισμός, από καιρό συμβαδίζουν.

Οι ακτιβίστριες στο παρελθόν είδαν την άρνηση να τρώνε κρέας ως μορφή εξέγερσης ενάντια στο πατριαρχικό status quo.

Υπάρχουν και άλλες πτυχές για τα φύλα. Όπως η κουλτούρα όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που όλα γύρω από τη δίαιτα αφορούν γυναίκες. Και κατηγοριοποιούν το κρέας ως «ανδρική» επιλογή τροφής. Έτσι, υπάρχει αυξημένη πίεση στις γυναίκες να αλλάξουν τον τρόπο που τρώνε.

βίγκαν

Γιατί λιγότεροι άνδρες επιλέγουν να υιοθετήσουν μια φυτική διατροφή

Το κρέας και το φύλο πιστεύεται ότι έχουν συνδεθεί. Το κυνήγι ήταν σημαντικό για τους πρώιμους ανθρώπους. Με καθήκοντα συλλογής τροφίμων και χωρισμένους τους ρόλους στα φύλα.

Οι άνδρες έβγαιναν για να σκοτώσουν μεγάλα ζώα. Ενώ οι γυναίκες έτρωγαν συνήθως μικρότερες μερίδες κρέατος και μάζευαν φυτικά τρόφιμα.

Για τους στενούς συγγενείς μας χιμπατζήδες, όσο πιο επιτυχημένος είναι ένας άνδρας στο κυνήγι, τόσο καλύτερη είναι η κοινωνική του κατάσταση.

Αυτό μπορεί να ισχύει και για τους προγόνους μας που κυνηγούσαν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Οι άνδρες στις δυτικές κοινωνίες σήμερα είναι απίθανο να ασχολούνται με το κυνήγι για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.
Αλλά είναι πιο πιθανό να συνδέσουν το κρέας με ιδέες υγείας και δύναμης. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι έννοιες όπως «αρρενωπότητα» και «δύναμη» ήταν μέρος της σχέσης που έχουμε ως είδος με το φαγητό κρέατος και τα συμβατικά αρσενικά στερεότυπα.

Ακόμα κι αν οι άνδρες αποφασίσουν να φάνε λιγότερο κρέας, χωρίς αποδοχή είναι μια δύσκολη επιλογή.
Αυτό δείχνει μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Όσο περισσότεροι άνδρες κάνουν το άλμα, τόσο πιο εύκολο γίνεται, λέει η ερευνήτρια Δρ Emma Roe σε συνέδριο.

“Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι πολλοί άντρες ενδιαφέρονται να τρώνε λιγότερο κρέας, τόνισε. Αλλά χρειάζονται απλώς κοινωνική άδεια για να το κάνουν.

Όσο περισσότεροι άντρες κάνουν επιλογές για χορτοφάγους και βίγκαν, αυτή η άδεια καθίσταται πιο εύκολα διαθέσιμη”.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι διατροφικές επιλογές είναι πολύπλοκες. Και περιτυλιγμένες σε πολύ περισσότερα από απλά στερεότυπα με βάση το φύλο.

Ο πολιτισμός, η κοινότητα, η οικογένεια και η υγεία μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο και οι επιλογές για το τι τρώμε είναι έντονα προσωπικές.

Διαφήμιση