Αρχική Επιλεγμένα Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος υπέστη απώλεια κατά 50%

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος υπέστη απώλεια κατά 50%

0
Μεγάλος Κοραλιογενής Ύφαλος
Διαφήμιση

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας έχει χάσει το 50% από τα κοράλλια του μέσα στα τελευταία 25 έτη, όπως δήλωσαν την Τετάρτη οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι η κλιματική αλλαγή διαταράσσει με μη αναστρέψιμο τρόπο το υποθαλάσσιο αυτό οικοσύστημα.

Ο Ύφαλος της βορειοανατολικής Αυστραλίας, έχει ενταχθεί από το 1981 στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και φαίνεται πως έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες και λόγω της λεύκανσης των κοραλλιών και της μείωσης όλων των ειδών κοραλλιών που φιλοξενεί. Το φαινόμενο καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society.

Στα πρόθυρα της εξαφάνισης τα κοράλλια στο βόρειο τμήμα

Περισσότερο φαίνεται να έχουν πληγεί τα πιο μεγάλα είδη κοραλλιών. Χαρακτηριστικά τους είναι είτε η μορφή τραπεζιού, είτε ο σχηματισμός διακλαδώσεων. Ενώ, στα πρόθυρα της εξαφάνισης βρίσκονται εκείνα του βορείου τμήματος του Υφάλου.

“Αυτά εξαφανίστηκαν σε ποσοστό 80 ή 90% σε σύγκριση με όσα υπήρχαν πριν από 25 χρόνια”, δήλωσε στο AFP ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, ο Τέρι Χιουζ, ο οποίος ήταν ένας από τους συντάκτες των πορισμάτων της μελέτης.

“Αυτά προσφέρουν τις γωνιές και τις εσοχές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο ένας αριθμός ψαριών και πλασμάτων και η απώλεια αυτών των κοραλλιών θα αλλάξει όλο το οικοσύστημα”, σημείωσε.

Πλήγμα 4 δισεκ. δολαρίων για την τουριστική οικονομία της Αυστραλίας

Πέραν της ανεκτίμητης αξίας του από φυσικής και επιστημονικής άποψης, υπολογίζεται ότι το σύνολο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων, αποφέρει έσοδα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αυστραλιανό τουριστικό τομέα.

Ο ύφαλος αυτός μπορεί να χάσει το καθεστώς του ως Παγκόσμια Κληρονομιά και αυτό λόγω της υποβάθμισής του, η οποία αποδίδεται από πολλούς στην επανάληψη των επεισοδίων λεύκανσης των κοραλλιών, η οποία είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Το φαινόμενο της λεύκανσης

ΛεύκανσηΗ λεύκανση είναι ένα φαινόμενο μαρασμού, το οποίο εκδηλώνεται με τον αποχρωματισμό των κοραλλιών. Αυτό προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, η οποία προκαλεί την απομάκρυνση της συμβιωτικής άλγης που προσφέρει στα κοράλλια το χρώμα και τις θρεπτικές τους ουσίες.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορεί να αναρρώσουν, αν μειωθεί ξανά η θερμοκρασία του νερού, αλλά μπορεί επίσης να πεθάνουν, αν συνεχιστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το βόρειο τμήμα αυτού του οικοσυστήματος έχει ήδη υποστεί το 2016 και το 2017 δύο άνευ προηγουμένου επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών του και η Αυστραλία, μετά την επανεξέταση πέρυσι των προοπτικών του συνόλου του, τις θεωρεί πλέον “πολύ κακές”.

Πριν από αυτό, άλλα δύο επεισόδια είχαν καταγραφεί το 1998 και το 2002. Ένα πέμπτο παρατηρήθηκε το 2020, αλλά οι ζημιές που έχει προκαλέσει δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Proceedings of the Royal Society

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here