Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι: Μάθε τι είναι και αν σου ταιριάζουν

Εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι: Μάθε τι είναι και αν σου ταιριάζουν

0
εναλλακτικές θεραπείες
Διαφήμιση

Η εναλλακτική ή αλλιώς ολιστική ιατρική αποτελείται από μια μεγάλη γκάμα θεραπευτικών μεθόδων, οι οποίες διαφέρουν από τη συμβατική Δυτική, ιατρική πρακτική. Οι εναλλακτικές θεραπείες καλύπτουν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους θεραπευτικές τεχνικές, πανάρχαιες ή σύγχρονες, καθώς και διάφορα θέματα κουλτούρας και πολιτισμού. Η βασική αρχή που χαρακτηρίζει αυτές τις θεραπείες, που αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά τους με την κυρίαρχη ιατρική, είναι ότι ο άνθρωπος είναι μια ενότητα νου και σώματος και όχι ένα σύνολο από διαφορετικά όργανα. Ο βασικός τους στόχος είναι η αποκατάσταση της ευεξίας και της ισορροπίας. Δεν σκοπεύουν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την συμβατική ιατρική ή την ψυχολογική υποστήριξη, αλλά να την συμπληρώσουν.

Βελονισμός

Ο βελονισμός πρόκειται για μια πανάρχαια θεραπεία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων του σώματός μας με τη χρήση λεπτών βελονών. Υπάρχει επίσης μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού βελονισμού, ο ηλεκτροβελονισμός, κατά τον οποίο, αντί για βελόνες, χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής συχνότητας (10 hz). Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βελονισμού, το σώμα είναι ένα όλον, μια ενότητα οργάνων και νου, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω καναλιών, ώστε να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Όταν ένας ασθενής λοιπόν παρουσιάζει κάποια πάθηση ή ενόχληση, ο βελονιστής προσπαθεί να «ξεμπλοκάρει» τα κανάλια του σώματός του, διεγείροντας τον ίδιο τον οργανισμό με φυσικό τρόπο και χωρίς τη χορήγηση άλλων χημικών ουσιών. Αυτή η μορφή εναλλακτικής θεραπείας είναι αρκετά διαδεδομένη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, των χρόνιων πόνων, του πονοκεφάλου, των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, των νευρολογικών παθήσεων, αλλά και του άγχους.

Πιεσοθεραπεία

Η πρακτική της πιεσοθεραπείας είναι παρόμοια με εκείνη του βελονισμού, αλλά αντί για βελόνες, χρησιμοποιούνται κυρίως τα χέρια (οι αγκώνες ή τα πόδια). Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο, που μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι από το ίδιο το άτομο. Αυτό που χρειάζεται είναι καταρχήν η χαλάρωση σώματος και νου, μέσω βαθιών αναπνοών. Στη συνέχεια, ανάλογα με το σημείο της ενόχλησης, εφαρμόζεται εκεί μια απαλή αρχικά πίεση μέσω των δαχτύλων και στη συνέχεια μικρές μαλάξεις με λίγο μεγαλύτερη ένταση. Όπως και στο βελονισμό, σκοπός της πιεσοθεραπείας είναι η αυτοΐαση και αυτό- ανακούφιση του ίδιου του οργανισμού, μέσω της απελευθέρωσης της ενέργειας που ρέει μέσω των καναλιών. Η πιεσοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον πονοκέφαλο, στο στρες, τις ναυτίες, αλλά και στους κοιλιακούς πόνους.

Ομοιοπαθητική

Η πρακτική της ομοιοπαθητικής βασίζεται στον «νόμο των ομοίων», σύμφωνα με τον οποίο η θεραπεία επιτυγχάνεται με φυσικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να παράγουν όμοια συμπτώματα με εκείνα της πάθησης ή ενόχλησης που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί συλλέγουν λεπτομερές και μακρύ ιστορικό του ασθενή, πριν καταλήξουν στον κατάλληλο συνδυασμό φυσικών ουσιών που θα του χορηγήσουν. Τα φυσικά αυτά φάρμακα δίνονται σε υψηλές αραιώσεις, σε μορφή χαπιού ή ταμπλέτας.

Σκοπός της ομοιοπαθητικής είναι να κινητοποιήσει τον οργανισμό, ενδυναμώνοντας τα σημεία και τις περιοχές εκείνες που δυσλειτουργούν ή λειτουργούν ανεπαρκώς. Πολλές φορές χορηγούνται σε συνδυασμό με τα κανονικά φάρμακα, ώστε να ενισχύσουν τη δράση τους και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα, αφού στοχεύουν συνολικά σε όλο τον οργανισμό και δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια. Υπάρχουν κλινικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι πιο αποτελεσματικά και από τα ψευδοφάρμακα.

Βιοανάδραση

Η τεχνική της βιοανάδρασης είναι μια σύγχρονη εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, η οποία μας επιτρέπει να ελέγξουμε τις σωματικές, φυσιολογικές εκείνες διεργασίες που γίνονται ακούσια στον οργανισμό μας, χωρίς προσπάθεια, όπως για παράδειγμα τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή κλπ. Οι ασθενείς μαθαίνουν, με τη βοήθεια του θεραπευτή και των μηχανημάτων υψηλής ακρίβειας και τεχνολογίας, τεχνικές χαλάρωσης και πνευματικών ασκήσεων, ώστε να βελτιώσουν παθήσεις και ενοχλήσεις όπως χρόνιους πόνους, πονοκεφάλους, ακόμα και συμπτώματα χρόνιων παθήσεων, αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων, όπως στρες και κατάθλιψη.

Στα πρώτα στάδια, ο θεραπευτής συνδέει τον ασθενή με τα ειδικά ηλεκτρόδια του μηχανήματος, τα οποίο εντοπίζοντας τις ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις του σώματος, μπορούν να μετρήσουν και να αξιολογήσουν βασικές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, δείχνοντάς μας αν και πού υφίσταται πρόβλημα. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα αποκρυπτογραφήσει τον ακριβή τρόπο δράσης αυτής της μεθόδου· εντούτοις, το σίγουρο είναι πως η χαλάρωση αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες θεραπείας.

Αρωματοθεραπεία

Η θεραπευτική μέθοδος της αρωματοθεραπείας χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια από εκχύλισμα φύλλων, λουλουδιών, καρπών και ριζών, για να φέρουν χαλάρωση και ανακούφιση στον ασθενή. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται κυρίως μέσω εισπνοών ή μέσω μασάζ σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και των λουλουδιών είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και η τεχνική της αρωματοθεραπείας βασίζεται ακριβώς σε αυτό. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ολιστική αντιμετώπιση μιας ενόχλησης ή πάθησης, αφού και εδώ το σώμα γίνεται αντιληπτό ως μια ενότητα αλληλοσυνδεόμενων χαρακτηριστικών. Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση του στρες και της έντασης, αλλά και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της κατάθλιψης, υπέρτασης και διάφορων μολύνσεων.

Λουτροθεραπεία

Η λουτροθεραπεία περιλαμβάνει τη βύθιση όλου ή ενός μέρους του σώματός στο νερό για θεραπευτικούς σκοπούς. Αποτελεί και αυτή μια πανάρχαια φυσική θεραπευτική μέθοδος και βασίζεται στην πλήρως αποδεδειγμένη πια ιδέα ότι το νερό ωφελεί το σύνολο του οργανισμού με πρώτο το δέρμα μας και μπορεί να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από άγχος, ακμή, χρόνιους πόνους, αρθριτικά και άλλα. Οι ιαματικές πηγές αποτελούν την πρώτη και πιο διαδεδομένη μορφή λουτροθεραπείας· ωστόσο, υπάρχουν οι εναλλακτικές του λασπόλουτρου ή της υδρομάλαξης, της θαλασσοθεραπείας και της ποσιθεραπείας. Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τη χαλάρωση, αυτό που κυρίως κινητοποιείται είναι το αμυντικό σύστημα του ασθενή.

Φυσικοπαθητική

Η φυσικοπαθητική ιατρική βασίζεται στην θεραπευτική αναμφισβήτητη δύναμη της φύσης. Αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που αναζητά την αιτία μιας πάθησης τόσο στην σωματική, όσο και στη ψυχική και πνευματική πλευρά του ασθενή. Το κύριο χαρακτηριστικό της φυσικοπαθητικής είναι η αντίληψη του προβλήματος ως συνέπεια της αλληλεπιδραστικής επικοινωνίας ανάμεσα στο περιβάλλον και στο άτομο. Αυτό είναι που αποκαλύπτει και την αιτία της πάθησης. Οι φυσικοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν μια ποικιλία θεραπευτικών τεχνικών που περιλαμβάνουν την διατροφή, τον βελονισμό, την ομοιοπαθητική, τη λουτροθεραπεία, την βοτανική ιατρική, αλλά και μοντέλα αλλαγής της συμπεριφοράς.

Ρεφλεξολογία

Η αρκετά διαδεδομένη εναλλακτική θεραπευτική αυτή μέθοδος λειτουργεί κυρίως μέσω εφαρμογής πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα χέρια, πόδια, στο πρόσωπο ή στα αυτιά. Αυτά τα σωματικά μέρη θεωρείται ότι αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του οργανισμού μας. Η βασική φιλοσοφία πίσω από αυτό είναι ότι μαλάσσοντας αυτά τα σημεία, ο θεραπευτής θα επαναφέρει τα αντίστοιχα πάσχοντα σημεία του σώματος σε ισορροπία και σωστή λειτουργία. Πρόκειται όμως για μια τεχνική, η οποία μαθαίνεται και μπορεί να εφαρμοστεί και από τον ίδιο τον ασθενή στη συνέχεια. Μέσω της πίεσης σε ένα σημείο, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα τονώνεται. Τα οφέλη της λοιπόν είναι πολλά με κύρια την ανακούφιση από το στρες, τους χρόνιους πόνους, τον πονοκέφαλο, τον διαβήτη, το άσθμα, την κόπωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Πηγή: enallaktikiagenda.gr, art-therapy.center

Διαφήμιση