Αρχική Ελλάδα Γερμανία: Απίθανες οι κυρώσεις προς την Τουρκία – Από αύριο συνέχεια στη...

Γερμανία: Απίθανες οι κυρώσεις προς την Τουρκία – Από αύριο συνέχεια στη Σύνοδο

0
Σύνοδος ΕΕ
Διαφήμιση

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει τέλος, και παρά τις εκκλήσεις της Γερμανίας για διακοπή των μονομερών ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο, η ίδια θεωρεί απίθανο να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ενώ, βαρύ αναμένεται το κλίμα στην αυριανή έναρξη της Συνόδου Κορυφής με τον Κυριακό Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως τίποτα θετικό δε μπορεί να προκύψει με το Oruc Reis στο Καστελόριζο.

Την ίδια ώρα, στο Πεντάγωνο φαίνεται να έσπευσε ο Αμερικάνος Πρέσβης, Τζέφρυ Πάιατ, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλάρκ Κούπερ, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες Ελλάδα και Κύπρο, αλλά όχι την Τουρκία. Ενώ, η επίσκεψή τους φαίνεται να είναι άμεσα σχετική με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα πλησίον του Καστελόριζου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Κούπερ συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με τις πηγές από το Βερολίνο υποστηρίζεται πως η Ελλάδα πίεσε προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, από τη Γερμανία δεν αναμένουν αλλαγή στάσης στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας λιγότερο από 2 εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία αποφάσισε να μην επιβάλει μέτρα μέχρι νεωτέρας.

Αναμένεται να συζητηθούν οι νέες προκλητικές ενέργειες

Σχετικό δημοσίευμα της DW αναφέρει ωστόσο ότι το κλίμα στην ΕΕ αναμένεται να είναι βαρύ για την Τουρκία. Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να γίνει η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις τελευταίες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και ειδικότερα την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» πλησίον ελληνικών νησιών και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια.

Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που έστειλε χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν κάνει ειδική ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι τη δεύτερη ημέρα της συνόδου «θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας».

Ερντογάν: “Εκμεταλλεύεται” τη γερμανική προεδρία;

Μπορεί η Γερμανία να μην “επιτρέπει” προς το παρόν κυρώσεις προς την Τουρκία, τηρώντας μετριοπαθή στάση προς όλες τις καυτευθύνσεις, ωστόσο η προεδρία της τελειώνει το Δεκέμβριο του 2020.

Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι ο τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι δεν προβλέπονται προς το παρόν κυρώσεις πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, για να επιδιώκει διάφορες διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να κατευθύνει της συζητήσεις.

Το μόνο “όπλο” της Ελλάδας στην απροκάλυπτη συμπεριφορά της Τουρκίας, φαίνεται να είναι προς το παρόν το ισχυρό διπλωματικό πρόσωπό.

Διαφήμιση