Αρχική Αφιερώματα «Μηχανή του Χρόνου»: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και επετειακό αφιέρωμα του “Όχι” της...

«Μηχανή του Χρόνου»: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και επετειακό αφιέρωμα του “Όχι” της 28ης Οκτώβρη

0
COSMOTE TV Μηχανή του Χρόνου
COSMOTE TV Μηχανή του Χρόνου
Διαφήμιση

Τα γεγονότα που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έναρξή του, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD και αμέσως μετά την προβολή του θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Ενώ, ακολουθεί επετειακό αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD περιλαμβάνει βραβευμένα ιστορικά ντοκιμαντέρ και εκπομπές για τα γεγονότα της περιόδου την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου και νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» για την ελληνοϊταλική μάχη στο ύψωμα 731.

Τη Δευτέρα, φως στις μυστικές κινήσεις Χίτλερ και Μουσολίνι

Στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» της Δευτέρας, ιστορικοί και ερευνητές εξηγούν πώς ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε ο προπομπός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Γερμανία και την Ιταλία να θεωρούν πως αδικήθηκαν από τη Συμφωνία των Βερσαλλιών (1919). Από τη μία πλευρά, η Γερμανία αναγκάστηκε να προβεί σε δυσβάσταχτες πολεμικές αποζημιώσεις, αποστρατικοποίηση, διανομή των αποικιών της στους νικητές και αφαίρεση εδαφών και από την άλλη, η Ιταλία δυσαρεστήθηκε από τους όρους της συμφωνίας, καθώς δεν πήρε όσα εδάφη της είχαν υποσχεθεί.

Η έρευνα της εκπομπής ρίχνει φως στις μυστικές κινήσεις των αρχηγών των δύο χωρών, Χίτλερ και Μουσολίνι, οι οποίοι άρχισαν να εξοπλίζουν τους στρατούς τους και να εκπονούν σχέδια για αλλαγή των συνόρων. Η Ιταλία επεδίωκε τη ναυτική κυριαρχία στην Αδριατική, ενώ ο Χίτλερ την επέκταση της Γερμανίας στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. 

Την περίοδο εκείνη η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ακολούθησαν πολιτική κατευνασμού και αρχικά σύναψαν σύμφωνο με τον Χίτλερ, με σκοπό να εμποδίσουν τον πόλεμο. Ωστόσο, όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, ανάγκασε τη Γαλλία και τη Βρετανία να της κηρύξουν τον πόλεμο. 

Ιστορικοί ερμηνεύουν στην εκπομπή και τη στάση της Ελλάδας, που ετοιμαζόταν εντατικά για πόλεμο, μετά την κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς (12 Απριλίου 1939). Το έπος του ‘40 θα γραφόταν λίγους μήνες αργότερα, με πρωταγωνιστή τον ελληνικό στρατό στα βουνά της Αλβανίας.

Το αφιέρωμα της COSMOTE TV για την επέτειο του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου

Στην επέτειο του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου είναι αφιερωμένο το πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD, την ερχόμενη Τετάρτη 28/10. Από τις 06.00 έως τις 23.00, το κανάλι θα προβάλει βραβευμένα ιστορικά ντοκιμαντέρ και εκπομπές, αφιερωμένα στα γεγονότα της περιόδου. Πρεμιέρα την ίδια μέρα θα κάνει εκτάκτως και το νέο επετειακό επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου».  

COSMOTE HISTORY Υποβρύχιο Παπανικολής
COSMOTE HISTORY Υποβρύχιο Παπανικολής

Από το επετειακό αφιέρωμα του καναλιού ξεχωρίζουν οι συμπαραγωγές της COSMOTE TV «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς – Κακόπετρος 28/8/1944» για τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί στο χωριό Κακόπετρος της Κρήτης (14.00) και το «Ελληνοϊταλικός Πόλεμος: Με το χαμόγελο στα χείλη», που ρίχνει φως στα γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου και την επακόλουθη ιταλική κατοχή (17.00), μέσα από μαρτυρίες και αρχειακό υλικό. 

COSMOTE HISTORY Ελληνοιταλικός Πόλεμος
COSMOTE HISTORY Ελληνοιταλικός Πόλεμος

Το επετειακό πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD περιλαμβάνει και παλαιότερα επεισόδια της βραβευμένης εκπομπής της COSMOTE TV «Μηχανή του Χρόνου», με θέμα το παρασκήνιο και τις άγνωστες πτυχές του ηρωικού αγώνα του ‘40, ενώ στις 21.00 θα κάνει πρεμιέρα το νέο επεισόδιο της εκπομπής, το οποίο είναι αφιερωμένο σε μία από τις κρισιμότερες ελληνοϊταλικές μάχες, στο ύψωμα 731, κοντά στην Κλεισούρα.

Τα ντοκιμαντέρ

Μεταξύ άλλων, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» (18.45) και τα ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Μνήμες κατοχής» (15.15), «Ο ηρωικός αγώνας του ‘40» (11.00) και «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» (06.00), που αφηγείται την ιστορία του επιστήμονα Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος σε ηλικία 4 ετών έχασε τους γονείς του στη σφαγή του Διστόμου. 

Στις 10.00 θα προβληθεί και το επεισόδιο «Υποβρύχιο “Παπανικολής”» της σειράς «Ένδοξα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού», σε παραγωγή COSMOTE TV. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το «Παπανικολής» πραγματοποίησε συνολικά 14 περιπολίες στην Αδριατική και το Αιγαίο, βυθίζοντας δεκάδες αντίπαλα σκάφη και περνώντας στην ιστορία ως το ενδοξότερο υποβρύχιο του ελληνικού ναυτικού.  

Το ολοήμερο επετειακό αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD θα ολοκληρωθεί με την προβολή της γαλλικής παραγωγής «Ο Φράνκο και οι Εβραίοι», το οποίο παρουσιάζει πώς χιλιάδες Εβραίοι της Αθήνας, του Παρισιού και της Βουδαπέστης γλίτωσαν από το Ολοκαύτωμα χάρη στην ισπανική τους καταγωγή (23.00).

Διαφήμιση