Αρχική Καταστροφές Η Βραζιλία μένει άπραγη σε πυρκαγιές άνευ προηγουμένου λόγω χρηματοδότησης

Η Βραζιλία μένει άπραγη σε πυρκαγιές άνευ προηγουμένου λόγω χρηματοδότησης

0
πυρκαγιά
Φωτό: picture alliance / dpa
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Άνευ προηγουμένου πυρκαγιές στη Βραζιλία παραμένουν να κατακαίνε τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και όχι μόνον, εξαιτίας έλλειψης …χρημάτων.

Περίπου 90.000 καταγεγραμμένες εστίες το βράδυ της Παρασκευής, ξεπερνούν κατά πολύ την καταστροφή που σημειώθηκε στον Αμαζόνιο το περασμένο έτος. Αλλά η χώρα ανακαλεί την πυροσβεστική υπηρεσία, να σταματήσει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα.

Και το πρόβλημα σαφέστατα δεν είναι μόνο της Βραζιλίας για να το διαχειριστεί, αλλά υπόθεση του πλανήτη, που θα έπρεπε να είναι “προσωπική” καθώς πρόκειται κυριολεκτικά για πράσινους πνεύμονες της Γης.

Και δεν είναι μόνο το τροπικό δάσος που καίγεται, αλλά και μια ακόμα περιοχή μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας στην περιοχή.

Το παρασκήνιο

Η περιβαλλοντική αρχή της Βραζιλίας, Ibama, διέταξε να γυρίσουν πίσω όλες οι μονάδες έκτακτης αντιμετώπισης πυρκαγιών και το δικαιολογεί εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, εντολή ανάκλησης, η οποία μάλιστα, έχει υπογραφεί από το Εθνικό Κέντρο για την Αποτροπή και Αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Estado de S. Paulo” και το τηλεοπτικό δίκτυο TV Globo, οι σχετικές μονάδες έχουν ήδη επιστρέψει στις βάσεις τους αντί να μάχονται τις πυρκαγιές. Ενώ, η Ibama έκανε λόγο για πρόβλημα ρευστότητας που ξεκινά από το Εθνικό Ταμείο από τον Σεπτέμβριο, με καθυστερούμενες οφειλές της τάξης των 2.9 εκατομμυρίων ευρώ.  

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ricardo Salles, που αναφέρει στον Ibama, ανακοίνωσε περί τα τέλη Αυγούστου, ότι η πυροσβεστική υπηρεσία θα σταματούσε εντελώς τις εργασίες εξαιτίας του “παγώματος” ρευστότητας.

Από τη μεριά του, ο Αντιπρόεδρος Hamilton Mourao αποκάλεσε την ανακοίνωση “ανώριμη” και δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίζονταν κανονικά. Για άλλη μια φορά, ο Mourao που είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Αμαζόνιο, ανακοίνωσε ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον Salles. Όμως όλα αυτά, σε επίπεδο συνομιλιών.

Καταγράφονται 89.604 εστίες φωτιάς

Αυτή τη στιγμή, πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορες περιοχές της Βραζιλίας. Και όχι μόνον στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αλλά και σε έναν από τους μεγαλύτερους ηπειρωτικούς υδρότοπους στον κόσμο, τον Pantanal.

89.604 εστίες καταγράφονται ήδη στην περιοχή του Αμαζονίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει καταγράψει το Inpe Space Institute. Να σημειωθεί εδώ, ότι πέρυσι ο μέγιστος αριθμός ήταν 89.176, που ομολογουμένως ήταν μια τραγική χρονιά, ανείπωτης τραγωδίας και καταστροφής που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και τη διεθνή κατακραυγή.

Συγκεκριμένα στον Pantanal, το 2020 ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη, αποτελεί τη χρονιά με τις περισσότερες εστίες πυρκαγιών -με 18.259- από το 2005 -με 12.536.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Federal University of Rio de Janeiro, οι φωτιές έχουν ήδη κάψει 41.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον υγρότοπο που ανήκει στα διαμερίσματα του Mato Grosso και Mato Grosso do Sul. Περιοχή άνω του διπλάσιου, από εκείνη των καμένων δασικών εκτάσεων στην Καλιφόρνια.

Με πληροφορίες από n-tv.de, Nature

Διαφήμιση