Αρχική Επιστήμη Φυσικός παρουσίασε μαθηματικό μοντέλο για ταξίδια στο χρόνο χωρίς “παράδοξα”

Φυσικός παρουσίασε μαθηματικό μοντέλο για ταξίδια στο χρόνο χωρίς “παράδοξα”

0
Fabio Costa (left) and Germain Tobar (right). (Ho Vu)
Από αριστερά, Fabio Costa και Germain Tobar, (Ho Vu) / sciencealert.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Ένας φυσικός παρουσίασε μαθηματικό μοντέλο που επιτρέπει ταξίδια στο χρόνο χωρίς να προκύπτουν “χρονικά παράδοξα” και απ’ ότι φαίνεται, μπορεί κανείς να μην έχει καταφέρει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο – τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε – αλλά το ερώτημα για το εάν και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί ταλανίζει αδιάκοπα την επιστημονική κοινότητα.

Στην επιστημονική κοινότητα το ζήτημα του “χρονικού παράδοξου” που θα προέκυπτε με οποιοδήποτε ταξίδι στο παρελθόν, αποτελεί θηριώδη σπαζοκεφαλιά.

Όμως τώρα, ο Germain Tobar, φοιτητής φυσικής στο University of Queensland στην Αυστραλία, λέει ότι έχει “λύσει” τα μαθηματικά που χρειάζονταν ώστε το ταξίδι στο χρόνο να είναι εφικτό χωρίς παράδοξα.

“Η κλασική δυναμική λέει ότι εάν γνωρίζεις την κατάσταση ενός συστήματος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτό μπορεί να μας αφηγηθεί ολόκληρη την ιστορία του συγκεκριμένου συστήματος” είπε ο Tobar.

“Ωστόσο, η θεωρία της σχετικότητας του Einstein προβλέπει το ταξίδι στο χρόνο αλλά αντικρούεται με την κλασική δυναμική, η οποία δεν επιτρέπει παρέμβαση στην αλληλουχία των γεγονότων.

Αυτό που μας δείχνουν οι υπολογισμοί είναι ότι ο χωροχρόνος μπορεί θεωρητικά να επαναπροσαρμοστεί από μόνος του αποφεύγοντας παράδοξα.

Το παράδειγμα της πανδημίας

Χρησιμοποιώντας ένα απτό παράδειγμα, σκεφτείτε έναν ταξιδιώτη στο χρόνο που ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν για να σταματήσει την πανδημία του κορονοϊού να εξαπλωθεί. Εάν αυτός τα κατάφερνε, -έβρισκε για παράδειγμα τον ασθενή μηδέν – τότε ο ίδιος δε θα είχε κάποια ασθένεια στο μέλλον να αντιμετωπίσει ώστε να πάει πίσω στο χρόνο για να σταματήσει την εξάπλωσή της. Έτσι προκύπτει παράδοξο.

Εδώ έρχεται η μελέτη του Tobias, που προτείνει ότι η ασθένεια θα έβρισκε κάποιον άλλο τρόπο για να εξαπλωθεί, μέσω μιας διαφορετικής πορείας ή διαφορετικής μεθόδου και έτσι δε θα προέκυπτε το παραπάνω παράδοξο. Δηλαδή, ότι κι αν έκανε ο ταξιδιώτης, δε θα μπορούσε να τη σταματήσει και έτσι θα είχε πάντα λόγο στο μέλλον να πάει πίσω για να τη σταματήσει. Οπότε αυτομάτως, δεν θα υπήρχε παράδοξο.

Η θεωρία του Tobias, σίγουρα δεν είναι κάτι που όσοι δεν έχουν γνώση μαθηματικών, μπορούν εύκολα να διερευνήσουν. Αλλά εξετάζει τις μη τυχαίες ντετερμινιστικές διαδικασίες σε ένα αυθαίρετο αριθμό περιοχών στο χωροχρόνο και δείχνει πως και οι δύο κλειστές χρονικές καμπύλες (όπως ορίζει ο Einstein) μπορούν να ταιριάξουν με τους κανόνες της κλασικής φυσικής και της ελεύθερης θέλησης.

Τα παράδοξα απλά δεν είναι εφικτά

Tαξίδι“Τα μαθηματικά το επιβεβαιώνουν – και τα αποτελέσματα μοιάζουν αποτέλεσμα επιστημονικής φαντασίας” λέει χαρακτηριστικά ο φυσικός επιβλέπων της μελέτης, Fabio Costa από το University of Queensland.

Παράλληλα, η νέα αυτή μελέτη εξομαλύνει το πρόβλημα που προέκυπτε με μια άλλη υπόθεση – ότι το ταξίδι πίσω στο χρόνο είναι δυνατό, αλλά ότι οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να έχουν περιορισμούς στο τι κάνουν εκεί ακριβώς, προκειμένου να μη δημιουργήσουν παράδοξα. Αφού, στο μοντέλο της νέας μελέτης, οι ταξιδιώτες του χρόνου είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν και τα παράδοξα δεν είναι απλώς εφικτά.

Η θεωρία απέχει από την πράξη

Την ίδια ώρα, και ενώ οι “αριθμοί” φαίνονται σωστοί, όλα αυτά ισχύουν παρά μόνον σε θεωρητικό επίπεδο. Και όσον αφορά το ταξίδι στο χρόνο, όσο και το να “λυγίσει” ο χρόνος. Ο λόγος είναι πως οποιεσδήποτε μηχανές του χρόνου έχουν επινοήσει οι επιστήμονες μέχρι στιγμής, είναι τόσο υψηλού επιπέδου ακόμα και σε επίπεδο σύλληψης, που υπάρχουν μονάχα ως υπολογισμοί σε χαρτί.

Μπορεί να φτάσουμε εκεί κάποια μέρα – να σημειωθεί ότι ο Stephen Hawking το θεωρούσε εφικτό. Και εφόσον λοιπόν φτάσουμε, τότε μόνον θα μπορούν όλα αυτά να έχουν πρακτική εφαρμογή. Και σύμφωνα με αυτά, θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μας στο χρόνο, ό,τι θέλουμε κι ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αναπροσαρμοζόταν αναλόγως.

Όσο και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις ένα παράδοξο, τα γεγονότα πάντα θα αναπροσαρμόζονται από μόνα τους, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασυνέπεια” τονίζει ο Costa.

“Το εύρος των μαθηματικών διαδικασιών που ανακαλύψαμε υποδεικνύει ότι το ταξίδι στο χρόνο έχοντας ελεύθερη θέληση είναι λογικά εφικτό στο σύμπαν μας χωρίς να προκύπτει κανένα παράδοξο”, καταλήγει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Classical and Quantum Gravity.

Με πληροφορίες από sciencealert.com

Διαφήμιση