Αρχική Ενέργεια Χατζηδάκης – Πηλείδου: Συζήτηση για τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

Χατζηδάκης – Πηλείδου: Συζήτηση για τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

0
8η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
8η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Συζήτηση σχετικά με όλο το φάσμα των διμερών ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, είχαν κατά τη συνάντησή τους, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου  και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, ανεξάρτητα και από την Τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

ΚΧ ΚΥΠΡΟΣΣτο πλαίσιο της συνολικής συζήτησης των ενεργειακών σχέσεων των γειτονικών μας κρατών, ήταν και η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως μέσω του East Med Gas Forum, σε συνέχεια και της υπογραφής του Καταστατικού από τα επτά ιδρυτικά του μέλη.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την σταθερή στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector (μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ) και την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδεται στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, το δεύτερο ενεργειακό «πυλώνα» της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

EuroAfrica Interconnector

Ειδική αναφορά έγινε στην προοπτική συνεργασίας των δυο χωρών σε άλλα μεγάλα διακρατικά έργα υποδομής στην περιοχή, όπως το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector (μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου).

Πρόκειται για ένα ακόμα project που προωθεί όχι μόνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και την διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα  των τριών χωρών, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου και τη διασύνδεση της περιοχής με την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ.

Σημειώνεται τέλος ότι στο περιθώριο της Τριμερούς, ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του φορέα υλοποίησης των έργων EuroAsia και EuroAfrica, υπό τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασσουλίδη.

Διαφήμιση