Αρχική Ζώα Βρέθηκε άθικτη αρκούδα 30.000 ετών σε σιβηρικά νησιά

Βρέθηκε άθικτη αρκούδα 30.000 ετών σε σιβηρικά νησιά

0
EXTINCT BEAR
Εικόνα του κουφαριού της αρκούδας από την Εποχή των Παγετώνων, North-Eastern Federal University via AP
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Βρέθηκε άψογα διατηρημένη αρκούδα που χρονολογείται στην εποχή των παγετώνων, στα απομακρυσμένα σιβηρικά νησιά Lyakhovsky του Αρκτικού Κύκλου. Στα συγκεκριμένα νησιά, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, επιστήμονες αλλά και έμποροι ελεφαντόδοντου ψάχνουν για τυχόν υπολείμματα εξαφανισμένων ζώων που οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν και διατηρούν εντός του μόνιμου παγετού.

Όμως, η νέα αυτή ανακάλυψη δεν έχει προηγούμενο. Η ενήλικη αρκούδα των σπηλαίων είναι άψογα διατηρημένη, με τη μύτη, τα δόντια και τα εσωτερικά όργανα άθικτα!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αρκούδα πέθανε μεταξύ 22.000 και 39.500 ετών πριν. Το είδος της, Ursus spelaeus, έζησε κατά την διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων και εξαφανίστηκε 15.000 χρόνια πριν.

Το κουφάρι ανακαλύφθηκε από βοσκούς ταράνδων, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωσαν τους ερευνητές στο North-Eastern Federal University (NEFU) στο Yakutsk της Ρωσίας.

“Αυτό είναι το πρώτο και το μόνο του είδους του – ένα ολόκληρο κουφάρι αρκούδας με μαλακούς ιστούς”, ανέφερε η Lena Grigorieva, ερευνήτρια του NEFU σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει μόνο σχετικούς σκελετούς του συγκεκριμένου είδους.

Αυτά τα πλάσμαρα ήταν τεράστια. Τα αρσενικά μπορούσαν να ζυγίζουν έως και 1 τόνο, βάρος κατά 227 κιλά περισσότερο από τις μεγαλύτερες αρκούδες εν ζωή σήμερα.

Η χρονολόγηση με άνθρακα θα αποκαλύψει την ακριβή ηλικία

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο υπολογισμός της ηλικίας είναι κατά προσέγγιση μέχρι να υπολογιστεί με ακρίβεια μέσω της χρονολόγησης με άνθρακα. Ελπίζουν ότι θα μελετήσουν το κουφάρι και θα έχουν την ευκαιρία γενετικής ανάλυσης.

Κι άλλες ανακαλύψεις

Να σημειωθεί ότι ένα ακόμα κουφάρι ανήλικου αρκούδου βρέθηκε πρόσφατα στην Yakutia της Ρωσίας, οπότε και οι επιστήμονες ευελπιστούν σε συγκριτική ανάλυση.

Λύκος από την εποχή των παγετώνων Reuters
Λύκος από την εποχή των παγετώνων Reuters

Ενώ, μεταξύ άλλων ανακαλύψεων των πρόσφατων ετών, αξίζει να σημειωθεί η περσινή ανακάλυψη ενός κεφαλιού λύκου που χρονολογείται 40.000 χρόνια στο παρελθόν. Το υπόλειμμα βρέθηκε σε όχθη ποταμού στη Yakutia πέρυσι.

Για άλλη μια φορά, δε γνωρίζουμε κατά πόσο πρέπει να ενθουσιαστούμε με την τρέχουσα ανακάλυψη, γιατί όσο κι αν προσθέτει στην επιστημονική μελέτη, αποτελεί ταυτόχρονα ηχηρή ένδειξη επιζήμιας κλιματικής αλλαγής που καθιστά επισφαλές το μέλλον της ανθρωπότητας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διαφήμιση