Αρχική Ειδήσεις Χάρτες με τις περιοχές που θα σαρώσει ο Ιανός – Που χτυπά

Χάρτες με τις περιοχές που θα σαρώσει ο Ιανός – Που χτυπά

0
GREECE WEATHER MAP ALERTS 18 19 SEP2020
Διαφήμιση

Πολύ ισχυρή Κακοκαιρία στην κεντρική και νότια Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κακοκαιρία οπότε συστήνεται να πάρετε άμεσα τα μέτρα σας. Υπενθυμίζεται πως το Έκτακτο Δελτίο Καιρού εκδόθηκε με κόκκινη επισήμανση.

Ενώ, υπενθυμίζονται οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την Πολιτική Προστασία.

Χτυπά Ιόνιο και Ηλεία κινούμενος προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο – αβέβαιη η πορεία του

Αυτή την ώρα ο ΙΑΝΟΣ έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και «χτυπά την πόρτα» των νησιών του Ιονίου με πολύ δυνατές ριπές ανέμου, καθώς και σε παραλιακές περιοχές της ΗλείαςΑπαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο τεσσάρων νομών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η κακοκαιρία κινείται προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες αύριο, ενώ η τροχιά που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη, με το πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια προς την Κρήτη.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι «ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες».

Ενημέρωσε επίσης πως απαγορεύεται, από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα» του κυκλώνα. Γι’ αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Που θα ξεσπάσει κακοκαιρία

Στον παρακάτω χάρτη του Hellenic Weather μπορείτε να δείτε που θα εστιάσει η κακοκαιρία. Οι περιοχές με τη γκρι απόχρωση θα έχουν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις ή καταιγίδες καθώς και ισχυρούς ανέμους:

Κακοκαιρία Ιανός

Σύνοψη της κακοκαιρίας “Ιανός” σε μία εικόνα © HellenicWeather.com (ενημερώθηκε 17/9/2020)

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Την Παρασκευή, δεύτερη μέρα κακοκαιρίας, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά (κυρίως την κεντρική).
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Αττική

Στο νομό Αττικής προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα προς το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές προβλέπεται στο νομό Θεσσαλονίκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά ανατολικοί 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση υετού - Χάρτης

Παρασκευή 18.9.2020: Πρόγνωση βροχόπτωσης ανά 12ωρο

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Το Σάββατο, τρίτη μέρα της κακοκαιρίας, στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και έως το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου από Λευκάδα και νοτιότερα, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια,  αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί 3 με 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση υετού - Χάρτης

Σάββατο 19.9.2020: Πρόγνωση βροχόπτωσης ανά 12ωρο

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Την Κυριακή, στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και στα ανατολικά 6 με 8 με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Αισθητή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη Δευτέρα με με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι το μεσημέρι στη βόρεια Κρήτη. Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Κρήτη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες . Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή Hellenic Weather, ert.gr

Διαφήμιση