Αρχική Ζώα Βρέθηκε η αιτία θανάτου άνω των 300 ελεφάντων της Μποτσουάνα

Βρέθηκε η αιτία θανάτου άνω των 300 ελεφάντων της Μποτσουάνα

0
ελέφαντες
Νεκρός ελέφαντας στο Δέλτα του Οκαβάνγκο Reuters
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Εξιχνιάστηκε η αιτία των πάνω από 300 θανάτων ελεφάντων στη Μποτσουάνα, που ταλάνισε την επιστημονική κοινότητα, αφού αδυνατούσαν για μήνες να βρουν τι τους προκαλούσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Mmadi Reuben, επικεφαλής κτηνίατρο στο Τμήμα Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων, οι ελέφαντες του Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα, κατέληξαν λόγω δηλητηρίασης από κυανοβακτήρια που βρίσκονταν σε έλη και συσσωρευμένα απόνερα.

Οι θάνατοι σταμάτησαν τον Ιούλιο. Αυτό αποτέλεσε ένδειξη προς την ανεύρεση της φονικής αιτίας, καθώς εκείνη η περίοδος συμπίπτει με το στέγνωμα των ελών.

Το πρώτο περιστατικό είχε καταγραφεί στις 25 Απριλίου, κοντά στο χωριό Seronga και έκτοτε οι αριθμοί κλιμακώθηκαν.

Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 330 ελέφαντες αποτελούν τον τραγικό απολογισμό. Ενώ, οι εξετάσεις δειγμάτων αίματος συναινούν στο ότι ένα είδος κυανοβακτηρίων που παράγει νευροτοξίνες ανιχνεύτηκε σε όλες τις περιπτώσεις.

Τα τεστ διεξήχθησαν σε ειδικά εργαστήρια στη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, τη Ζιμπάμπουε και τις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί απέκλεισαν επίσης τον άνθρακα ή την ανθρώπινη παρέμβαση ως πιθανές αιτίες. Ενώ, η κυβέρνηση δήλωσε ότι συνεχίζονται οι μελέτες για την εμφάνιση των σχετικών βακτηρίων.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ελέφαντες λαμβάνουν νερό κυρίως μέσω της τροφής τους, τρώγοντας ρίζες και φλοιούς, κυρίως του δέντρου των αδανσωνιών.

Με πληροφορίες από sciencealert.com

Διαφήμιση