Αρχική Επιλεγμένα Εκατοντάδες ελέφαντες πεθαίνουν μυστηριωδώς στη Μποτσουάνα

Εκατοντάδες ελέφαντες πεθαίνουν μυστηριωδώς στη Μποτσουάνα

0
ελέφαντες

Πάνω από 350 ελέφαντες πέθαναν από άγνωστη αιτία στη Μποτσουάνα. Τα περισσότερα θύματα είναι στο Δέλτα του Οκαβάνγκο. Αλλά θάνατοι σημειώθηκαν και στα βόρεια μέρη της χώρας.

Οι πρώτοι ασυνήθιστοι θάνατοι αναφέρθηκαν τον Μάιο, αναφέρει η Guardian. Σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, ένα βαλτώδες και καταπράσινο περιβάλλον, πέθαναν 169 ελέφαντες.

Ο αριθμός αυτός είχε σχεδόν διπλασιαστεί έως τα μέσα Ιουνίου. Οι ντόπιοι λένε ότι το 70% των θανάτων συμβαίνουν κοντά σε υδάτινες “τρύπες”, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μία ένδειξη.

Περπατούν σε κύκλους…

Επίσης ανέφεραν ότι είδαν τους ελέφαντες να περπατούν σε κύκλους που υποδηλώνει ότι έχουν υποστεί νευρολογικές διαταραχές. Είτε από παθολογική αιτία, είτε από δηλητήριο. Μερικοί φαίνονταν εξασθενημένοι.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει εξετάσει ακόμη δείγματα, για να δει τι συμβαίνει. Και κανείς δεν γνωρίζει αν από τα ζώα κινδυνεύουν και οι άνθρωποι.

Εκατοντάδες ελέφαντες πεθαίνουν μυστηριωδώς στη Μποτσουάνα

Ο Νίαλ Μακκάν, διευθυντής συντήρησης στο National Park Rescue κατηγορεί την κυβέρνηση.

“Έχουμε μαζικό θάνατο ελεφάντων κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Και σε μια εποχή που ασθένεια από την πανίδα βρίσκεται στο προσκήνιο η κυβέρνηση δεν έχει στείλει τα δείγματα σε ένα αξιόπιστο εργαστήριο. Είναι ανήκουστο.

Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό το φαινόμενο των μαζικών θανάτων. Αλλά χωρίς έρευνα και αποτελέσματα δεν θα μάθουμε ποτέ τι συμβαίνει”.

Η δηλητηρίαση από κυάνιο, που χρησιμοποιείται συχνά από λαθροκυνηγούς στη Ζιμπάμπουε, θα μπορούσε να είναι αιτία θανάτου. Αλλά τα ζώα δεν φαίνεται να πέθαναν από αυτό, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.
Επίσης οι αρχές αποκλείουν τον θάνατο από την ξηρασία.

Ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει. Κι αυτό για τους ειδικούς είναι μια ένδειξη ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν κι άλλοι τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πρόσφατοι θάνατοι για τον Νίαλ Μακκάν είναι “καταστροφή διατήρησης”, καθώς η χώρα δεν προστατεύει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της.

Στο Δέλτα του Οκαβάνγκο βρίσκονται 15.000 ελέφαντες. Η περιοχή είναι πόλος τουριστών. Και ο τουρισμός συνεισφέρει στο 12% του ΑΕΠ της Μποτσουάνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι ελέφαντες εξακολουθούν να απειλούνται. Οι αγρότες τους βλέπουν ως ενόχληση για την καταστροφή των καλλιεργειών και η λαθροθηρία εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here