Αρχική Διάστημα Ασταθές γιγαντιαίο αστέρι ξαφνικά εξαφανίστηκε!

Ασταθές γιγαντιαίο αστέρι ξαφνικά εξαφανίστηκε!

0
Μπλε αστέρι που εξαφανίστηκε. Καλλιτεχνική απεικόνιση.
Καλλιτεχνική απεικόνιση για το πως μπορεί να έμοιαζε το μπλε μεταβλητό αστέρι από τον γαλαξία Kinman Dwarf πριν "χαθεί" από την εμβέλεια των αστρονόμων. (Image: © ESO/L. Calçada) από space.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Ένα ασταθές γιγαντιαίο αστέρι ξαφνικά εξαφανίστηκε και οι αστρονόμοι αναρωτιούνται τώρα εάν μετατράπηκε σε μαύρη τρύπα ή αν τους  “παίζει” παιχνίδια στον διαστημικό “ουρανό“.

Το αστέρι ήταν πολύ μακρυά για να παρατηρηθεί απευθείας, όμως εμφανιζόταν στο φάσμα του γαλαξία Kinman Dwarf, ο οποίος βρίσκεται κάπου στα 75 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το φάσμα έδειχνε ότι επρόκειτο για ένα μπλε μεταβλητό αστέρι τελευταίου σταδίου, 2,5 εκατομμύρια φορές φωτεινότερο από τον Ήλιο. Να σημειωθεί ότι τα αστέρια αυτού του τύπου, παρουσιάζουν δραματικές αλλαγές στη φωτεινότητά τους.

Ωστόσο, η φωτεινή υπογραφή του άστρου ήταν εμφανής σε όλες τις παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν από το 2001 έως το 2011, μέχρι που το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του European Southern Observatory (ESO) δε μπόρεσε να εντοπίσει το άστρο κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών παρατηρήσεων το 2019 με διαφορετικές συσκευές φασματογράφησης.

Επιπλέον, αυτό που κάνει τώρα τους επιστήμονες να εικάζουν ότι μπορεί να έχει “καταρρεύσει” σχηματίζοντας μαύρη τρύπα, είναι ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν δεν έλαβαν καμία ένδειξη σχηματισμού supernova και άρα ενδέχεται να προσπέρασε αυτό το στάδιο.

Μάλιστα, ο Andrew Allan, διδακτορικός του Trinity College Dublin δήλωσε σε μια αναφορά του ESO, ότι “εάν το αστέρι πράγματι πέρασε κατευθείαν στο στάδιο του να γίνει μαύρη τρύπα, τότε θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που εντοπίζεται τέτοια μετάβαση από ένα τόσο τερατώδες (σε μέγεθος) άστρο“.

Τέτοια άστρα εκρήγνυνται πρώτα σε σουπερνόβα προτού η μεγάλη βαρύτητα τα “τραβήξει” και σχηματιστεί μαύρη τρύπα. Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι το τι ακριβώς συνέβη μετά το πέρας των τελευταίων τους παρατηρήσεων.

Παράλληλα, η εναλλακτική εξήγηση που δίνουν είναι το αστέρι να έχασε τόσο πολύ μάζα που να είναι πλέον “κρυμμένο” εντός αστρικής σκόνης στο γαλαξία του.

Πηγή πληροφοριών από space.com

Διαφήμιση