Αρχική Ειδήσεις Στη Θεσσαλονίκη έφτασε ο Μάικ Πομπέο – Οι συμφωνίες που θα υπογράψει

Στη Θεσσαλονίκη έφτασε ο Μάικ Πομπέο – Οι συμφωνίες που θα υπογράψει

0
Πομπέο
Διαφήμιση

Έφτασε στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Και είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. 

Στις 10.00 θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, για θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Έμφαση θα δοθεί στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα κρίσιμος εταίρος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προαναγγέλλοντας την επίσκεψη σε ανακοίνωση χαρακτηρίζει την Ελλάδα κρίσιμο εταίρο. Με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους.

Σκοπός της επίσκεψης είναι “να ανανεώσει την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια. Καθώς καθώς και να γιορτάσουμε την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες” αναφέρεται σχετικά.

Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών τις οποίες σκοπεύει να αγοράσει η Ελλάδα. Καθώς και τη συμμετοχή της στην αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Ενδιαφέρον Αμερικανών για επενδύσεις σε Ελλάδα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ. Εκεί θα υπογραμμίσει, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής στην Ελλάδα.

Παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Η αμερικανική πλευρά έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ελλάδα είναι το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης.

“Ως κόμβος για νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές και τις προμήθειες φυσικού αερίου που συνδέονται με την Ευρώπη.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση θα αυξηθεί καθώς η μονάδα πλωτής αποθήκευσης επαναεριοποίησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έρχεται στην Αλεξανδρούπολη.

Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε το κακόβουλο μονοπώλιο που χρησιμοποίησε η ρωσική Gazprom εδώ και πολλά χρόνια για να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης”, σημειώνεται.

Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες ο Μάικ Πομπέο, ανέφερε:

«Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

Αύριο στην Σούδα με τον πρωθυπουργό

Αύριο Τρίτη ο Μάικ Πομπέο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα επισκεφθούν μαζί τη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ενώ προηγουμένως είχε πάει στην Κύπρο, χωρίς να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ανάλογο ταξίδι στην Άγκυρα έχει ξεχωριστή σημασία και προκαλεί εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία.

Διάχυτος είναι ο εκνευρισμός στην Άγκυρα. Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Ταγιπ Ερντογάν -στις 25 Σεπτεμβρίου -παραμονή της Συνόδου της ΕΕ που αναβλήθηκε, έστειλε στην Κομισιόν επιστολή με λίστα αξιώσεων, στην οποία επαναλαμβάνει το αφήγημα, για διαμοιρασμό πόρων, χωρίς λύση του Κυπριακού.

Διαφήμιση