Αρχική Διάστημα Ο Δίας παρουσιάζει μία θυελλώδη πλευρά

Ο Δίας παρουσιάζει μία θυελλώδη πλευρά

0
πλανήτης Δίας
Εικόνα: scitechdaily.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Ο μαγευτικός Δίας, ο μεγάλος αδερφός του ηλιακού μας συστήματος, εξελίσσεται συνεχώς. Μια νέα εικόνα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble δείχνει τον άγριο, συνεχώς εξελισσόμενο καιρό του γιγαντιαίου πλανήτη , αποκαλύπτοντας τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Βόρειο και νότιο ημισφαίριο

Στο βορειότερο ημισφαίριο, τα ταραχώδη σύννεφα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν το σχηματισμό μιας νέας καταιγίδας που στροβιλίζεται. Αντίθετα, στα νότια, μια μακρόχρονη καταιγίδα φαίνεται να αλλάζει αργά το χρώμα από λευκό σε κόκκινο στο περίπου μισό μέγεθος του Μεγάλου Κόκκινου Σημείου.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, στα αριστερά έχουμε επίσης μια φωτογραφία από το παγωμένο φεγγάρι Europa, η οποία τραβήχτηκε σε από τις απόπειρες αναζήτησής για εξωγήινη ζωή.

Το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο

Το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο είναι το πιο διάσημο από τις καταιγίδες του Δία και είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό σε αυτή τη νέα εικόνα. Είναι μια πραγματικά τεράστια καταιγίδα που περιστρέφεται αριστερόστροφα εδώ και τουλάχιστον 350 χρόνια.

jupiter south
Εικόνα: NASA, ESA, A. Simon

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο φαίνεται να συρρικνώνεται. Αυτό αποτελεί ένα μυστήριο το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες, παρόλο που το σημείο εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Επί του παρόντος, έχει μήκος 15.800 χιλιόμετρα. Το 2017, ωστόσο, ήταν 16.350 χιλιόμετρα (10.159 μίλια). Πάραυτα, εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τη διάμετρο των 12.742 χιλιομέτρων (7917.5 μίλια) της Γης.

Πρόσφατα, η συρρίκνωση του Μεγάλου Κοκκίνου Σημείου επιβραδύνθηκε, αλλά δεν σταμάτησε εντελώς.

Η καταιγίδα Oval BA

Ακριβώς από κάτω υπάρχει μια καταιγίδα που ονομάζεται Oval BA. Είναι πολύ νεότερη από το Μεγάλο Κοκκίνο Σημείο, αλλά είναι οπωσδήποτε εξαιρετική με τον δικό της τρόπο. Σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τρεις μικρότερες καταιγίδες που μαίνονταν για 60 χρόνια και έκτοτε εντείνεται.

Είναι ενδιαφέρον ότι ξεκίνησε τη νέα της συγχωνευμένη ζωή ως μια λευκή καταιγίδα. Στη συνέχεια, το 2006, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι άλλαζε χρώμα και έγινε κόκκινο. Το λευκό χρώμα εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μερικών ετών. Αλλά η νέα εικόνα του Hubble αποκαλύπτει ότι ούτε η εξαφάνιση του λευκού χρώματος ήταν μόνιμη. Το Oval BA φαίνεται να γίνεται κόκκινο ξανά.

Για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτές τις αλλαγές χρώματος και να διακριθεί ένα μοτίβο χρειάζονται πιθανότατα πολλά χρόνια.

λευκή καταιγίδα
Εικόνα: NASA, ESA, A. Simon

Η φωτεινή λευκή καταιγίδα

Στο βορειότερο ημισφαίριο, στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, εμφανίστηκε μια πολύ φωτεινή λευκή καταιγίδα, η οποία ταξιδεύει περίπου με 560 χιλιόμετρα την ώρα (350 μίλια ανά ώρα), ακολουθούμενη από ένα λοφίο. Όπως πιθανότατα καταλαβαίνετε, οι καταιγίδες στον Δία έρχονται και φεύγουν συνεχώς, αλλά αυτή φαίνεται διαφορετική.

Υπάρχουν αδιαμφησβήτητα πολλά για την επιστήμη των πλανητών και η προσπάθεια κατανόησης της άγριας και απρόβλεπτης ατμόσφαιρας του Δία, είναι μόνο ένα από αυτά. Είναι, ωστόσο, μια εκπληκτική υπενθύμιση για την ομορφιά και το θαύμα της μικρής γωνίας του κόσμου.
Διαφήμιση