Αρχική COVID-19 Μόρια: Επτά κρούσματα στο Καρά – Τεπέ – Νέα μόνιμη δομή στη...

Μόρια: Επτά κρούσματα στο Καρά – Τεπέ – Νέα μόνιμη δομή στη Λέσβο

0
Καρά - Τεπέ
Εικόνα: Eurokinissi / Γραφείο τύπου προεδρία δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος
Διαφήμιση

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στο Καρά Τεπέ, μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Μόρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η παροχή βοήθειας των πληγέντων και για αυτό τόσο οι χωματουργικές εργασίες όσο και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των επωφελούμενων προχωράνε ανελλιπώς και ασταμάτητα.

Επιπλέον, έχουν, μέχρι στιγμής, εγκατασταθεί περισσότεροι από 300 επωφελούμενοι (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έχει λάβει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Μόρια
Εικόνα: Eurokinissi/Παναγιώτης Μπασάκλας

Το υπουργείο αναφέρει ότι η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά.

Επιπροσθέτως, καταλήγει, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, σήμερα προβλέπεται να μπουν στη νέα δομή αφού προηγουμένως ελεγχθούν υγειονομικά, περί τους 1000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες.

Επτά κρούσματα κορονοϊού στο Καρά Τεπέ

Παράλληλα, συνεχίζει το υπουργείο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.

Ας σημειωθεί ότι οι εισερχόμενοι στη νέα δομή πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες και μέλη ευάλωτων ομάδων στο σύνολο τους, καταγράφονται και πιστοποιούνται.

Στη συνέχεια οδηγούνται στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef όπου και εξετάζονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όσον αφορά το αν πάσχουν από τη νόσο του κορονοϊού.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει σε 15 περίπου λεπτά, χρησιμοποιούνται δε υποδομές ταχείας εξέτασης που ήρθαν στη Μυτιλήνη προχθές.

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών»

Νότης Μηταράκης
Επίσκεψη του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη νέα προσωρινή δομή στο Καρά – Τεπέ (Εικόνα: Eurokinissi/ Παναγιώτης Μπασάκλας)

Για το νέο καταυλισμό που δημιουργήθηκε μίλησε από τη Μυτιλήνη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής της Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια τον τοπικών κοινωνιών.

«Συνεχίζεται ομαλά η είσοδος αιτούντων άσυλο στο νέο καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τόσο οι υγειονομικές μονάδες όσο και οι υπηρεσίες ασύλου», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Νότης Μηταράκης είπε πως συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία με φαγητό και νερό καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους αιτούντες άσυλο «τόσο σε αυτούς που είναι μέσα στον καταυλισμό όσο και σε αυτούς που δυστυχώς είναι έξω από αυτόν».

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, όλες αυτές τις μέρες «πρώτη προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, των αιτούντων άσυλο και του προσωπικού. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο Νότης Μηταράκης, «εργαζόμαστε με τη νέα δομή, να καλύψει γρήγορα τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Και στη συνέχεια να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση με ομαλό τρόπο, αποσυμφόρηση που ξεκινήσαμε από τις αρχές του έτους και την οποία υλοποιούμε με επιτυχία».

Μόνιμο κέντρο υποδοχής στην Λέσβο

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ (Εικόνα: Eurokinissi/Βερβερίδης Βασίλης)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη. Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (των προσφύγων και μεταναστών) στο νησί» ανέφερε.

«Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο, στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια συνέντευξης του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες για αυτό που έγινε στο ΚΥΤ της Μόριας. «Κάηκε από κάποιους ‘υπερδραστήριους’ μετανάστες και πρόσφυγες, για να φύγουν. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν ενδεχομένως την κυβέρνηση απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους. Είναι ευκαιρία να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή, που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας» είπε χαρακτηρίζοντας το ΚΥΤ της Μόριας δημιούργημα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, αναφερόμενος στον προσωρινό καταυλισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι είναι υποδειγματικός και όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο, θα εξετάζεται για κορονοϊό. «Αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση» είπε.

Δεν θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία στην Λέσβο

Όσο αφορά τα σχολεία της Λέσβου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στην ομιλία του στην ΔΕΘ, ότι δεν θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία της Λέσβου (και της Πέλλας) λόγω αυξημένων φορτίων του κορονοϊού στο νησί.

Πηγή: stonisi.gr, in.gr, newsbeast.gr,
Διαφήμιση