Αρχική Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis – Έκκληση συμμετοχής...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis – Έκκληση συμμετοχής της ΕΕ στο ζήτημα της Μόριας

0
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ (Εικόνα: Eurokinissi/Βερβερίδης Βασίλης)
Διαφήμιση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε και την σημερινή του ομιλία με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-HELEXPO, αναφερόμενος σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την αποχώρηση του Oruc Reis, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη κίνηση ως θετικό βήμα.

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία,” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι ανοιχτός σε έναν διάλογο με ειρηνικό κλίμα και χωρίς προκλήσεις, ενώ ελπίζει ότι η χθεσινή κίνηση ήταν ένα βήμα με σωστή κατεύθυνση. “Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών“, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την θετική του διάθεση να προβεί σε διάλογο με την Τουρκία, δηλώνοντας: “Αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είναι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου ανέφερε ο πρωθυπουργός.”

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών,” τόνισε.

“Δεν μπορεί να υπάρχει ένταση, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη «μία μείζονα διαφορά” που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών,” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε απόλυτα και ξεκάθαρα και στο ζήτημα περί μυστικής διπλωματίας που του προσάπτουν ως κατηγορία οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Για άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδες ο πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκαν στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Άντζελα Μέρκελ.

«Αυτό πάντως που συμφωνήθηκε, παραβιάστηκε, όχι από εμάς πάντως», τόνισε.

Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις καταστροφές στην Μόρια

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καταστροφές στην Μόρια, έπειτα από τις τρομακτικές φωτιές

“Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης,” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του για το σχετικό ζήτημα τόνισε ότι ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό με αφορμή κα τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Μόρια. “Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη,” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ομιλία του με την Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι: “Χθες μίλησα με κ. Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.”

Αναφορικά με την πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Μόριας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες» και προσέθεσε «ότι κάποιοι υπεδραστήριοι πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση για την αποχώρησή τους από το νησί».

Σε ότι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα με ανθρωπιά.

Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα

Τα σχολεία ξεκινούν αύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να παραλείψει την αναφορά του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να καθησυχάσει παράλληλα, γονείς και καθηγητές με την βεβαιότητα ότι όλα είναι έτοιμα. Η αισιοδοξία και η ψυχραιμία είναι τα όπλα για μια ομαλή εξέλιξη της χρονιάς, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές,” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την μέγιστη σημασία της χρήσης της μάσκας: «Ο λόγος που επιμένουμε σε μάσκα είναι ότι αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος».

«Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στις ευάλωτες ομάδες» συνέχισε.

Σχετικά με το κατά πόσο μπορούν τα πολύ μικρά παιδιά να φορέσουν μάσκα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «έχω δει πολλά παιδιά που βλέπουν τη μάσκα σαν παιχνίδι και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να τη φορέσουν και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους».

Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες

Αναφορικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού, τις δυσκολίες και το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες και πρόσθεσε ότι θα είναι ο πρώτος που κάνει το εμβόλιο.

Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του».

Επανέλαβε δε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Πιθανή υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε επίσης πως είναι σε συζητήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.

Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

 

Διαφήμιση