Αρχική Περιβάλλον Ολοκληρώνονται πειράματα αύξησης της βροχόπτωσης στην Ρουμανία

Ολοκληρώνονται πειράματα αύξησης της βροχόπτωσης στην Ρουμανία

0
tropopoiisi kairou me aeroplana
Πηγή Εικόνας: hellenicweather.com
Διαφήμιση

Επιτυχές κρίθηκε το 1ο πείραμα αύξησης της βροχόπτωσης, που εφάρμοσε η 3Δ Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών στη Ρουμανία, για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και των δυσμενών επιπτώσεων της στην γεωργία. 

H ξηρασία είναι ένας φυσικός κίνδυνος που απειλεί την γεωργία. Ειδικότερα στη Ρουμανία η ξηρασία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αιτείται άμεσης αντιμετώπισης. Η αύξηση της βροχόπτωσης είναι ένα πολύ σπουδαίο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Η αναλυτική σχετική ανακοίνωση

Ελληνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη εφάρμοσε πρόγραμμα αύξησης βροχοπτώσεων στη Ρουμανία

Πετυχημένο κρίθηκε το αποτέλεσμα του 1ο πειραματικού προγράμματος αύξησης βροχόπτωσης που εφάρμοσε η 3Δ Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών στη Ρουμανία. Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη αξιοποιώντας την εμπειρία 40 χρόνων στην τροποποίηση καιρού (καταστολή χαλαζόπτωσης και αύξησης βροχοπτώσεων) αποδέχθηκε την πρόσκληση του υπουργείου Γεωργίας της Ρουμανίας.

Το πρόγραμμα που πήρε την ονομασία 1st Experimental Program for Growth & Rainfall Uniformity in Romania (EPGRUR)  διήρκησε από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Η 3Δ διέθεσε:

  • δύο ειδικά τροποποιημένα αεροσκάφη,
  • εξοπλισμό σποράς νεφών,
  • πιλότους,
  • τη συντήρηση των αεροσκαφών,
  • συστήματα παρακολούθησης αεροσκαφών και τηλεμετρίας αλλά και
  • εξοπλισμό επικοινωνιών στο γραφείο ελέγχου στο αεροδρόμιο
  • δορυφορικές εικόνες
  • μετεωρολογικές προγνώσεις μέσω του μοντέλου WRF

Τα δύο (2) αεροσκάφη είχαν βάση στο αεροδρόμιο Mihail Kogălniceanu κοντά στην Constanta, ικανά να εκτελούν πτητικές επιχειρήσεις σποράς βάσης νεφών (Piper Cheyenne II). Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Το 2ο μέρος του προγράμματος θα γίνει το προσεχές φθινόπωρο με την προοπτική της επέκτασης του προγράμματος στη Ρουμανία.

Ξηρασία στη  Ρουμανία

Η ξηρασία είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς κινδύνους για τη γεωργία. Στη Ρουμανία, η ξηρασία επηρεάζει 70 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 48% της συνολικής γεωργικής γης (RNIS, 2010).

Τα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά τμήματα της χώρας είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο (<600 m3 νερού / εκτάριο – ακραία και σοβαρή ξηρασία εδάφους). Κατά τη διάρκεια των ακραία ξηρών ετών η μέση απόδοση των καλλιεργειών αντιπροσωπεύει μόνο το 35-60% των πιθανών αποδόσεων.

Από μια συνολική έκταση 237.500 km2, το 62% είναι γεωργικές εκτάσεις που ταξινομούνται ανάλογα με τη χρήση σε αρόσιμες εκτάσεις, βοσκότοπους, αμπελώνες και οπωρώνες.

Το μεγάλο όφελος από τη αύξηση της βροχόπτωσης είναι να βοηθηθούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις ξηρασίες, μειώνοντας τον κίνδυνο της επίδρασης του κλίματος. Η αύξηση της βροχής έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα νερού σε ξηρές περιοχές και άρα να τις καταστήσει πιο φιλόξενες.

Η αυξημένη βροχόπτωση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα, αποτρέποντας έτσι την ερήμωση, προστατεύοντας τα εδάφη και επαναφορτίζοντας τους υδάτινους αποταμιευτήρες.

Εάν οι αγρότες μπορούν να παράγουν και να πουλήσουν μεγαλύτερη ποσότητα σοδειάς, τότε η συνολική οικονομία μιας περιοχής θα βελτιωθεί σημαντικά. Η εφαρμοζόμενη μέθοδος περιγράφει τη σπορά του νέφους ως “μία ενίσχυση” της φυσικής διαδικασίας σχηματισμού του υετού. Η τεχνολογία καθιστά τα σύννεφα πιο αποτελεσματικά, αφού εξάγεται επιπλέον ποσότητα υγρασίας από τα σύννεφα. Μέχρι το 2025, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Σχετικά με την 3Δ

Υπενθυμίζουμε ότι, η 3Δ είναι Ελληνική ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη και μία από τις τέσσερις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες παγκοσμίως που ειδικεύονται σε Εφαρμογές Τροποποίησης Καιρού. Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε διάφορα Προγράμματα (Αύξησης Βροχής / Χιονιού και Καταστολής Χαλαζιού) από το 1981 και παρέχει υπηρεσίες και εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη, που καλύπτουν όλες τις σημαντικές σύγχρονες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
To 2017 ήταν η 1η  εταιρεία που πιστοποιήθηκε ως σχολή χειριστών ΣμηΕΑ (Drone).

Πηγή: hellenicweather.com

Διαφήμιση