Αρχική Ελλάδα Μόρια: Ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική – Η Μέρκελ πιέζεται να...

Μόρια: Ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική – Η Μέρκελ πιέζεται να δεχτεί πρόσφυγες

0
Μόρια
Εικόνα: Eurokinissi/Παναγιώτης Μπαλάσκας
Διαφήμιση

Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, μετά τις καταστροφικές φωτιές, είναι δύσκολη και απαιτείται συλλογική συμμετοχή από όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της.

«Είναι ώρα για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς που είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε παράλληλα, τον Σαρλ Μισέλ, για το ταξίδι του στη Λέσβο.

Όπως ανέφερε σε «τουίτ» του ο Μαργαρίτης Σχοινάς «είμαι χαρούμενος που συναντώ τον Σαρλ Μισέλ (στην περίφημη ταράτσα των συμφωνιών) για να τον ενημερώσω για το ταξίδι μου στη Λέσβο και για να συζητήσουμε για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο καθώς και για άλλα θέματα του χαρτοφυλακίου. Είναι ώρα για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».

Επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, σε άμεση απάντηση στο αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν προσφέρει εκατοντάδες σκηνές, κουβέρτες, κιτ για το χειμώνα και υπνόσακους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λένερσιτς, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που πλήττονται. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που στέλνουν βοήθεια και θέτουν σε εφαρμογή την αλληλεγγύη της ΕΕ».

Η νέα υποστήριξη έρχεται μετά από αυτή που εστάλη από την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία από τον Απρίλιο, η οποία περιλαμβάνει μονάδες στέγασης, υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη μπάνιου, τέσσερα ιατρικά εμπορευματοκιβώτια και έναν ιατρικό σταθμό.

Επιπλέον, απαντώντας σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 είδη στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να διευκολύνει την παροχή βοήθειας.

Η απάντηση της Γερμανίας για την υποδοχή προσφύγων

Μέρκελ
Εικόνα: Eurokinissi/Ευρωπαϊκή Ένωση

Αντιμέτωπη με πιέσεις για να αναλάβει δράση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει υποσχεθεί ότι θα ληφθεί μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, μια απόφαση για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, έγινε γνωστό από πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Η Μέρκελ βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και σχεδιάζει επίσης συναντήσεις με περιφερειακούς δημάρχους για τη μετεγκατάσταση μερικών από τους άστεγους πλέον κατοίκους της Μόριας, δήλωσαν σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο μέλη της κυβερνώσας Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) έπειτα από συνομιλίες υψηλόβαθμων κομματικών αξιωματούχων.

Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ανθρωπιστική κρίση.

Η Γερμανία θα δεχτεί πρόσφυγες από τη Μόρια

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Γερμανία προτίθεται να δεχτεί άμεσα περισσότερα από 150 παιδιά και άλλους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Όπως διαβεβαίωσε, το Βερολίνο θα συμβάλλει «ουσιαστικά» επειδή οι πρόσφυγες στη Λέσβο βρίσκονται σε μια «απελπιστική κατάσταση». Πρόκειται για μια «ιδιάζουσα κατάσταση ανάγκης», επεσήμανε προκειμένου να εξηγήσει την αλλαγή στάσης. Μέχρι πρόσφατα ακόμη, η επίσημη κυβερνητική γραμμή ήταν πως η Γερμανία δεν πρόκειται να υποδεχθεί μονομερώς πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί πρόσφυγες κυρίως οικογένειες με παιδιά, από την Ελλάδα.

Παράλληλα άφησε όμως ανοιχτό το κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση θα καταλήξει ήδη την Τετάρτη σε μια συγκεκριμένη απόφαση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν.

Όπως επεσήμανε, το Βερολίνο βρίσκεται επ’ αυτού σε στενή επαφή με την Αθήνα, προσθέτοντας ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως την ευθύνη για τους πρόσφυγες στη Λέσβο έχει κατά κύριο λόγο η Ελλάδα.

Τελεσίγραφο των Σοσιαλδημοκρατών

Η εξέλιξη αύτη δεν είναι τυχαία και δεν προέκυψε μόνο λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπέρ της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα τάσσονται όλο και περισσότεροι πολιτικοί των χριστιανικών κομμάτων αλλά και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

Σήμερα το μεσημέρι το προεδρείο του SPD ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση να αποφασίσει εντός 48 ωρών για τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία από την Ελλάδα όπως και για τον τρόπο της κατανομής στα κρατίδια και τους δήμους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών ότι σκοπεύει άμεσα να συναντηθεί επ’ αυτού με αρκετούς δημάρχους.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την επίσκεψή του στη Μόρια

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον οποίο ενημέρωσε για την επίσκεψή του στη Μόρια.

«Η Μόρια πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Οι προσωρινές λύσεις πρέπει να είναι παρελθόν. Είναι καιρός για μια πραγματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη σε ισχυρότερη αλληλεγγύη» έγραψε στο twitter ο Νταβίντ Σασόλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Διαφήμιση