Αρχική Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο «τεράστιο Εξοικονομώ κατ’ οίκον» -Λουκέτο στα λιγνιτορυχεία – Νέες...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο «τεράστιο Εξοικονομώ κατ’ οίκον» -Λουκέτο στα λιγνιτορυχεία – Νέες θέσεις εργασίας

0
φορουμ
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη

«Συγκριτικά με την πανδημία ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή», επεσήμανε πολύ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση κατά την συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, σχετικά μα το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Και πρόσθεσε: “Δείτε τι συμβαίνει
στην Καλιφόρνια. Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας.”

“Το  κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, είναι προσωπικό στοίχημα για μένα και την κυβέρνηση μου. Μόνο η αποκατάσταση των λιγνιτορυχείων από τη ΔΕΗ συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο θέσεων εργασίας. Το σχέδιο αυτό μας δίνει πολλούς πόντους στην ΕΕ” τόνισε με έμφαση. Και ανακοίνωσε:

«Στο Ταμείο ανάκαμψης ένα μεγάλο κομμάτι των δράσεων αφορά την κλιματική αλλαγή. Θα περιλαμβάνει δημιουργία ενός τεράστιου Εξοικονομώ κατ΄οίκον με πολύ περισσότερες δράσεις.

Στο επίκεντρο η Δυτική Μακεδονία

“Η απόφαση  να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στην Δυτική Μακεδονία είναι ειλημμένη απόφαση με οικολογική και περιβαλλοντική λογική”, τόνισε και σχολίασε:

«Και μόνον η λειτουργία τους κοστίζει 100ντάδες εκατομμύρια στην ΔΕΗ. Έχουμε εκπονήσει μετά από διευρυμένη δημόσια διαβούλευση ένα αναλυτικό σχέδιο κινήτρων και πραγματικών επενδύσεων. Η νεώτερη γενιά μας το ζητάει, είναι αυτοί
που θα ζήσουν τις επιπτώσεις, δεν μπορούμε άλλο να καίμε άνθρακα».

Σχολιάζοντας επίσης τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευση στο θέμα , την χαρακτήρισε «οξύμωρη κριτική για ένα περιβαλλοντικό σχέδιο» αποδίδοντας την σε «μικροπαραταξιακά συμφέροντα»

«Δίνουμε μεγάλο βάρος στην Δυτική Μακεδονία», βεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι το πολυσέλιδο business plan προβλέπει:

  • νέες θέσεις εργασίας
  • μείωση του λογαριασμού ρεύματος των
    νοικοκυριών
  • δραστικό περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων
  • στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας δομικών υλικών

Και προανήγγειλε την πρόθεση του να παραβρεθεί στα εγκαίνια ενός μεγάλου πάρκου φωτοβολταϊκών, που δημιουργήθηκε σε έκταση λιγνιτορυχείων .

Διαφήμιση