Αρχική Διάστημα Έρχεται σήμερα η «πανσέληνος του καλαμποκιού»

Έρχεται σήμερα η «πανσέληνος του καλαμποκιού»

0
full corn moon
Πηγή Εικόνας: Getty Images

Ο μήνας ξεκινάει με εντυπωσιακή πανσέληνο έτοιμη να μας χαρίσει το πιο ωραίο θέαμα. Σήμερα η «πανσέληνος του καλαμποκιού», όπως ονομάζεται, θα φωτίσει τον ουρανό με την εμφάνιση της. Το φεγγάρι θα είναι ορατό από κάθε γωνιά και ο ρομαντισμός θα αγγίξει κόκκινο μιας και κοιτάζοντας τον ουρανό νιώθεις όσους σου λείπουν κοντά σου.

Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνιση του την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, ώρα Ελλάδας στις 20:10 και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 2 του μηνός , όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. Η Πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», δηλαδή «η πανσέληνος του καλαμποκιού». Τυχαίνει επίσης να αποτελεί την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού.

Η ιστορία της

Το εντυπωσιακό αυτό φεγγάρι σηματοδοτεί το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου. Έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνονταν την πάροδο των εποχών και τις συνδύαζαν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA. Έτσι, το «Corn Moon», το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού. Η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon» – η πανσέληνος των φρούτων – που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

πανσέληνος
Πηγή Εικόνας: GETTY IMAGES

Πόσο θα διαρκέσει

H Πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα της Nasa, Γκόρντον Τζόνστον (Gordon Johnston) περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της, την Πέμπτη 3 του μηνός, χαρίζοντάς μας μαγευτικές εικόνες και ένα απολαυστικό, καθηλωτικό θέαμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Εκδηλώσεις για την πανσέληνο

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας της Covid-19, έχει προγραμματίσει για σήμερα μια σειρά από εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα με τους θεατές, ωστόσο να οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, φορώντας μάσκα προστασίας καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις του 1,5 μέτρου για ανοιχτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

Η επόμενη πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημέρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα.

Πηγή: NASA, ert.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here