Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα συσχετίζει την εμφάνιση δυο προβλημάτων υγείας με τον διακεκομμένο ύπνο

Έρευνα συσχετίζει την εμφάνιση δυο προβλημάτων υγείας με τον διακεκομμένο ύπνο

0

Συσχέτιση μεταξύ του διακεκομμένου ύπνου και της εμφάνισης  δύο προβλημάτων υγείας, εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, στις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη μελέτη του είδους που δημοσιεύεται στο Physiology Genomics. Τα προβλήματα υγείας σχετίζονται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τις αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Με σχετικές έρευνες και πειράματα προσπαθούν οι ειδικοί να οδηγηθούν σε έγκυρα συμπεράσματα. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τα άτομα με διαταραχές στον ύπνο, ελαττώνοντας τους την πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων υγείας.

Το ζητούμενο του πειράματος

Το ζητούμενο της ερευνητικής ομάδας ήταν να προσδιορίσει εάν μία χρονική περίοδος 28 ημερών διαταραγμένου ύπνου οδηγεί σε αλλαγές στο σύνολο των μικροοργανισμών, που υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα και συγκροτούν το εντερικό μικροβίωμα.

Το πείραμα ξεκινάει

Οι ερευνητές διεξήγαγαν σχετική μελέτη σε πειραματόζωα. Στόχος τους ήταν να αναγνωρίσουν βιολογικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ανεπιθύμητες μεταβολές στις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Για τις ανάγκες του πειράματος, οι ειδικοί διατάραξαν τον ύπνο αρουραίων, οι οποίοι είναι νυχτόβια ζώα. Συνεπώς, το πείραμα σχεδιάστηκε για να παρέμβει στον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέσω πομπών τηλεμετρίας μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα των πειραματόζωων, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Αναλύθηκαν επίσης δείγματα κοπράνων για να εξεταστούν οι αλλαγές στη μικροβιακή σύσταση.

Η ιδέα για το σχετικό πείραμα γεννήθηκε από αρκετούς εκ των συγγραφέων της μελέτης, οι οποίοι ήταν επαγγελματίες υγείας που έκαναν νυχτερινές εφημερίες.

Η  Katherine A. Maki του Τμήματος Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, επισήμανε, «Όταν οι αρουραίοι είχαν διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου παρουσιάστηκε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία παρέμεινε αυξημένη ακόμη όταν επέστρεψαν σε κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Αυτό υποδηλώνει ότι ο διακεκομμένος ύπνος βλάπτει τον οργανισμό για παρατεταμένη περίοδο».

Ανεπιθύμητες αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης στο εντερικό μικροβίωμα των πειραματόζωων.

Διαπίστωση

Σε αντίθεση με την αρχική της υπόθεση, η Katherine A. Maki διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα δεν επήλθαν αμέσως. Χρειάστηκε μία εβδομάδα για να καταγραφούν δυσμενείς αποκρίσεις, όπως ανισορροπία μεταξύ διαφορετικών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μικροβίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Η Katherine A. Maki σημείωσε «Όταν η διατάραξη του ύπνου τους σταμάτησε, δεν επανήλθαν τα πάντα στο φυσιολογικό αμέσως. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο σύστημα με την παρουσία πολλαπλών παθολογικών παραγόντων»

Νέες μελέτες θα ακολουθήσουν

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι προκαταρκτική. Νέες μελέτες θα ακολουθήσουν για να εξεταστούν λεπτομερώς οι συσχετίσεις του διαταραγμένου ύπνου με το εντερικό μικροβίωμα και τους μεταβολίτες που παράγονται από βακτήρια του εντέρου.

Οι ερευνητές επιθυμούν να διαπιστώσουν πώς ακριβώς αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του ύπνου και πόσο καιρό επιμένουν οι μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και το εντερικό μικροβίωμα. Στη συνέχεια, θα καθορίσουν πώς αυτές οι πληροφορίες «μεταφράζονται» στους ανθρώπους.

Ελπίδα τους είναι να καταλήξουν σε μία παρέμβαση που θα μπορεί να βοηθήσει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας της εργασίας και του προγράμματος του ύπνου τους.

Όπως επισήμανε μάλιστα από την δική της πλευρά και η Anne M. Fink, επίκουρη καθηγήτρια Συμπεριφορικών Επιστημών στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, «Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα ευθύνες που διακόπτουν τον ύπνο τους. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουν από αυτό στοχεύοντας το μικροβίωμα με νέες θεραπείες ή διατροφικές αλλαγές».

 

Διαφήμιση