Αρχική Διάστημα Απρόσμενο εύρημα δείχνει ότι το φεγγάρι σκουριάζει

Απρόσμενο εύρημα δείχνει ότι το φεγγάρι σκουριάζει

0
το φεγγάρι σκουριάζει
Πηγή Εικόνας: difernews.gr
Διαφήμιση

Ένα απρόσμενο εύρημα οδήγησε  τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το φεγγάρι σιγά – σιγά σκουριάζει.  Επιρρίπτοντας μάλιστα ένα μέρος της ευθύνης στη Γη.

Το συμπέρασμα αιφνιδίασε ακόμη και τους επιστήμονες. Καθώς, το οξυγόνο, ένα από τα δύο απαραίτητα συστατικά για να δημιουργηθεί η σκουριά, δεν υπάρχει στο φεγγάρι.

Η σκουριά υπάρχει

Η σκουριά πάντως υπάρχει σύμφωνα με μια νέα έρευνα, του Ινδικού Διαστημικού Ερευνητικού Οργανισμού.

Η έρευνα μελετά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Chandrayaan-1, αποκαλύπτοντας ότι οι πόλοι του έχουν μια πολύ διαφορετική σύνθεση από αυτή που αναμενόταν.

Μελετώντας μάλιστα το φως που αντανακλάται από τους πόλους, o Shuai Li, του Πανεπιστημίου της Χαβάης βρήκε στοιχεία αιματίτη.

Ο αιματίτης είναι μια μορφή οξειδίου του σιδήρου, κοινώς γνωστή ως σκουριά. Ωστόσο, για να γίνει το σίδερο σκουριά πρέπει να υπάρχει οξυγόνο, κάτι που το φεγγάρι είναι γνωστό ότι δε διαθέτει.

Όπως ανέφερε σε δήλωση του o Shuai Li «είναι πολύ αινιγματικό. Το φεγγάρι είναι ένα τρομερό περιβάλλον για να σχηματιστεί ο αιματίτης».

Από την πλευρά της η Abigail Fraeman, μια από τους επιστήμονες του Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε ότι «στην αρχή, δεν το πίστεψα εντελώς.

Δεν πρέπει να υπάρχει βάσει των συνθηκών που επικρατούν στο φεγγάρι, αλλά από τότε που ανακαλύψαμε εκεί νερό, οι άνθρωποι εικάζουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία ορυκτών από ότι πιστεύουμε».

Πως εξηγείτε η παρουσία σκουριάς

Η παρουσία της σκουριάς στο φεγγάρι μπορεί να εξηγηθεί με τρεις τρόπους.

  1. Παρόλο που το φεγγάρι δεν έχει ατμόσφαιρα, έχει ίχνη ποσότητας οξυγόνου λόγω του μαγνητικού πεδίου της Γης.
    Το οξυγόνο μπορεί να ταξιδέψει μέσω αυτού του μαγνητικού πεδίου της Γης. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα αιματίτη στην πλευρά του φεγγαριού που βλέπει προς τη Γη.
    Είναι επίσης πιθανό ότι περισσότερο οξυγόνο μεταφέρθηκε στο φεγγάρι όταν ήταν πιο κοντά στη Γη, καθώς τα δύο σώματα έχουν απομακρυνθεί το ένα από το άλλο εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.
  2. Μια άλλη αιτία είναι η ποσότητα υδρογόνου που υπάρχει στο φεγγάρι. Το υδρογόνο βομβαρδίζει τόσο το φεγγάρι όσο και τη Γη, διασχίζοντας το διάστημα μέσω ηλιακών ανέμων από τον Ήλιο.
    Επίσης το υδρογόνο είναι ένας διαλύτης, που σημαίνει ότι προσθέτει ηλεκτρόνια στα υλικά με τα οποία έρχεται σε επαφή, σε αντίθεση με έναν οξειδωτή που αφαιρεί τα ηλεκτρόνια. Το μαγνητικό πεδίο της Γης την προστατεύει από αυτό, αλλά το φεγγάρι δεν έχει τέτοια προστασία.
    Ωστόσο, το μαγνητικό πεδίο της Γης, καθώς και η μεταφορά οξυγόνου στο φεγγάρι, εμποδίζει σχεδόν όλη τη δραστηριότητα του ηλιακού ανέμου, κάθε φορά που είναι γεμάτο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να σχηματιστεί σκουριά, κατά τη διάρκεια του σεληνιακού κύκλου του φεγγαριού.
  3. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο υδάτινος πάγος που υπάρχει στο φεγγάρι, ο οποίος βρίσκεται κάτω από σεληνιακούς κρατήρες στην άκρη του φεγγαριού.
    Ο Shuai Li ανέφερε ότι τα σωματίδια σκόνης που το χτυπούν τακτικά θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μόρια νερού, αναμειγνύοντας τα με σίδηρο, και στη συνέχεια αφού θερμανθούν να αυξήσουν το ρυθμό οξείδωσης.
    Αυτό θα εξηγούσε γιατί ο αιματίτης εντοπίστηκε πολύ μακριά από τους κρατήρες του φεγγαριού. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί πλήρως πώς αλληλεπιδρά το νερό με το βράχο.
    Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο αιματίτης βρέθηκε σε άλλα σώματα, όπως τα αστεροειδή.

Πηγή: https://www.cnn.gr/focus/story/233258/aprosmeno-eyrima-h-gi-kanei-to-feggari-na-skoyriazei

Διαφήμιση