Αρχική COVID-19 Covid-19: Τι λέει νέα έρευνα για την κοινωνική απόσταση

Covid-19: Τι λέει νέα έρευνα για την κοινωνική απόσταση

0
covid 19
Διαφήμιση

Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, η επίσκεψη σε τόπους λατρείας, τα ταξίδια και γενικότερα η μη τήρηση των αποστάσεων σχετίζονται σημαντικά με υψηλότερη πιθανότητα μόλυνσης Covid-19.
Αντίθετα, η αυστηρή κοινωνική απόσταση -ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους- σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα μετάδοσης Covid-19.

Αυτό αποδεικνύει, νέα μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

Η ομάδα εξέτασε ένα τυχαίο δείγμα περισσότερων από 1.030 ατόμων στην πολιτεία του Μέριλαντ στα τέλη Ιουνίου. Ρωτώντας για τις πρακτικές κοινωνικής απόστασης, τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, το ιστορικό μολύνσεων Covid-19 και σχετικές συμπεριφορές.

Η κοινωνική απόσταση μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ανέφεραν συχνή χρήση δημόσιων συγκοινωνιών είχαν:

  • Περισσότερες από τέσσερις φορές πιθανότητες να μολυνθούν από λοίμωξη Covid-19.
  • Αντίθετα, όσοι ανέφεραν ότι πειθαρχούν στην κοινωνική απόσταση οι πιθανότητες να μολυνθούν μειώνονταν.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στις 2 Σεπτεμβρίου στο Clinical Infectious Diseases.

“Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν ότι αν βγαίνετε έξω, πρέπει να κρατάτε κοινωνικές αποστάσεις στο μέτρο του δυνατού. Η τήρηση τους σχετίζεται στενά με χαμηλότερες πιθανότητες μόλυνσης.

Αυτό επισημαίνει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Sunil Solomon, MBBS, PhD, MPH , αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Bloomberg και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins School Medicine.

Μελέτες όπως αυτή είναι επίσης σχετικά εύκολο να γίνουν. Και έχουν τη δυνατότητα να είναι χρήσιμα εργαλεία. Για τον προσδιορισμό θέσεων ή πληθυσμιακών υποομάδων με υψηλότερη ευπάθεια.”

Το ιστορικό μόλυνσης ήταν περίπου 4,3 φορές πιο συχνό μεταξύ των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τη δημόσια συγκοινωνία περισσότερες από τρεις φορές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ δημόσια συγκοινωνία για την περίοδο των δύο εβδομάδων.

Το 5,3% από τους 1.030 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί, ενώ το 1,7% ήταν θετικοί σε δοκιμές δύο εβδομάδες πριν από την έρευνα.

Το ιστορικό μόλυνσης ήταν επίσης 16 φορές πιο συχνό μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι έχουν επισκεφτεί έναν τόπο λατρείας τρεις ή περισσότερες φορές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν επισκέφτηκαν κανένα τόπο λατρείας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η έρευνα δεν έκανε διάκριση μεταξύ επίσκεψης σε τόπο λατρείας για θρησκευτική υπηρεσία ή για άλλους σκοπούς, όπως συνάντηση, καλοκαιρινή κατασκήνωση ή γεύμα.

Κοινωνικές αποστάσεις σε εξωτερικούς χώρους

Αντίθετα, εκείνοι που ανέφεραν ότι κρατούσαν κοινωνικές αποστάσεις σε εξωτερικούς χώρους «πάντα» είχαν μόνο 10% πιθανότητες να μολυνθούν, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι «ποτέ» δεν κρατούσαν κοινωνικές αποστάσεις.

Μεγαλύτερη ήταν η υιοθέτηση πρακτικών κοινωνικής απόστασης μεταξύ ευάλωτων ομάδων.

  • Το 81% των άνω των 65 ετών συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ασκούν πάντα κοινωνικές αποστάσεις σε υπαίθριες δραστηριότητες.
  • Κάτι που έκανε μόνο το 58% των ηλικιών 18-24 ετών.

Τα αποτελέσματα συνάδουν με το γενικό μήνυμα δημόσιας υγείας ότι: Η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και ο περιορισμός των ταξιδιών όποτε είναι δυνατόν μειώνουν τη μετάδοση.

Διαφήμιση