Αρχική Περιβάλλον 5 αλλαγές στην καθημερινότητα μας για πιο οικολογική ζωή

5 αλλαγές στην καθημερινότητα μας για πιο οικολογική ζωή

0
Προστασία Περιβάλλοντος
Πηγή Εικόνας: dimosio.gr

Της Αγάπης Μυργιώτη

Χρόνο με τον χρόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων είναι μερικές μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν επιφέρει η ρύπανση, η μόλυνση και η σπατάλη που με μεγάλη ασυνειδησία προκαλεί ο άνθρωπος. Η ανάγκη για μια πιο οικολογική ζωή είναι επιτακτική. Υπάρχουν πολύ απλά πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή για να ζούμε με έναν πιο οικολογικό τρόπο. Αν αφιερώσουμε λίγο μονάχα χρόνο από την καθημερινότητα μας και λίγα λεπτά να σκεφτούμε πόση σημασία έχει η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, τότε βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι προς ένα δρόμο πιο οικολογικό. Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να είναι υπεύθυνος και να συμβάλει στην χάραξη μιας νέας πορείας. Μιας πορείας με σημαία την οικολογία. Μιας πορείας που θα βοηθήσει το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Με πέντε πολύ απλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε να ζούμε όλοι μια πιο οικολογική ζωή. Οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε:

Μείωση της σπατάλης του νερού

Είναι πολύ σημαντικό να μην σπαταλάμε το νερό άσκοπα. Όταν κάνουμε μπάνιο και όταν πλένουμε τα δόντια μας ή τα πιάτα πρέπει να έχουμε στο νου μας να κλείνουμε την βρύση τις στιγμές που δεν χρησιμοποιούμε το νερό. Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουμε ωστόσο το νερό είναι είδος πολυτέλειας για πολλούς, μιας και το 1/5 του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ακόμα και αν το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού δεν βρίσκεται δίπλα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει γενικά. Το πόσιμο νερό έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται με την αποσταθεροποίηση των οικοσυστημάτων. Είναι καλό να το λάβουμε υπόψη μας πριν να είναι αργά.

Μείωση της χρήσης πλαστικών

Αρχικά, για τα ψώνια μας στα μαγαζιά και στο σούπερ μάρκετ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σακούλες με μία πάνινη τσαντούλα. Υπάρχουν πολλές και οικονομικές στην αγορά. Είναι πολύ κερδοφόρο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη μας. Έπειτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πλαστικές οδοντόβουρτσες με οικολογικές φτιαγμένες από bamboo. Επιπλέον, αντί να αγοράζουμε διαρκώς πλαστικά μπουκαλάκια νερού θα ήταν ωφέλιμο να αποκτήσουμε ένα μπουκάλι πολλών χρήσεων που θα γεμίζουμε και θα ξαναγεμίζουμε. Ακόμα και στα take away για τον καφέ μας μπορούμε να ζητάμε να το βάλουνε στο δικό μας σκεύος.

Ανακύκλωση

Είναι πραγματικά πολύ απλό και δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε παραπάνω χρόνο από αυτόν που αφιερώνουμε όταν απλά πετάμε τα απορρίμματα. Είναι τόσο εύκολο. Τοποθετούμε δύο κάδους απορριμμάτων αντί για έναν, έτσι να ξεχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα από τα μη ανακυκλώσιμα υλικά. Το 60-70% των απορριμμάτων μας είναι θεωρητικά ανακυκλώσιμο. Επιπροσθέτως, ακόμα πιο σημαντικό και χρήσιμο θα ήταν πριν πετάξουμε κάτι να σκεφτούμε αν θα μπορούσαμε κάπως να το επαναχρησιμοποιήσουμε.

Μείωση τις ενέργειας που σπαταλάμε

Αρχικά, το πιο απλό πράγμα που μπορούμε όλοι μας να εφαρμόσουμε είναι να κλείνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Μια ακόμα συνήθεια που θα ευνοήσει και την υγεία μας είναι να επιλέγουμε το περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις. Επιπλέον, μπορούμε να επενδύσουμε σε μια καλύτερη μόνωση στο σπίτι μας ή στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Αγορά φρούτων και λαχανικών από την λαϊκή

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, ψωνίζουμε πιο οικονομικά και εξασφαλίζουμε ποιότητα. Μπορούμε να βρούμε τους παραγωγούς που μας αρέσουν και να είναι το στέκι μας στην λαϊκή αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here