Αρχική Περιβάλλον Κλιματική Αλλαγή: Αγωγές κατά 33 κρατών από 6 παιδιά στην Πορτογαλία

Κλιματική Αλλαγή: Αγωγές κατά 33 κρατών από 6 παιδιά στην Πορτογαλία

0
κλιματική αλλαγή
Πηγή Εικόνας: sofokleousin.gr
Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη και αποτελεί ένα μείζον θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι πλέον γεγονός ότι η θερμοκρασία αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να απειλείτε το μέλλον του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ανθρωπότητας. Η θερμοκρασία αυξάνεται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Τα γεγονότα κρούουν από μόνα τους τον κώδωνα του κινδύνου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται πιθανότατα κατά κύριο λόγο στην παρατηρούμενη αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο να μειωθούν αυτές οι εκπομπές ή να διασφαλιστεί η πρόληψη της παραγωγής τους, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής.

κλιματική αλλαγή
Πηγή Εικόνας: economistas.gr

Αγωγή με θέμα την κλιματική αλλαγή

Mε αφορμή την κλιματική αλλαγή που έχει επέλθει στον πλανήτη, έξι παιδιά και νέοι από την Πορτογαλία, κατέθεσαν αγωγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κυβερνητική τους ολιγωρία γύρω από το κλίμα ήταν ότι απειλεί το μέλλον των ίδιων και των νέων σε όλον τον κόσμο. Οι νέοι ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία γνωρίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα υποφέρουν από τις επερχόμενες συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία τους.

Οι ενάγοντες, ηλικίας οκτώ έως 21 ετών, ζητούν από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών καυσαερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης της Γης, υποστηρίζοντας ότι η κρατική απραξία απειλεί το μέλλον τους. Παρότι χιλιάδες τέτοιες αγωγές έχουν κατατεθεί εναντίον κυβερνήσεων και εταιρειών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αυτή είναι η πρώτη που κατατίθεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αγωγή έχει μέγιστης σημασίας σκοπό

Στόχος της αγωγής είναι οι 33 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων, όπου συμπεριλαμβάνονται όλες της Ε.Ε., αλλά και η Βρετανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Το ινστιτούτου κλιματικών ερευνών Climate Action Tracker, αναφέρει σε στοιχεία του ότι, οι 33 αυτές χώρες δεν κάνουν αρκετά για να τηρήσουν τον στόχο για περιορισμό της ανόδου της γήινης θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με αυτή της προβιομηχανικής εποχής. Η κρατική ολιγωρία, υποστηρίζουν οι νέοι στην αγωγή τους, απειλεί τη σωματική και ψυχική τους υγεία, εκθέτοντάς τους σε ακόμη πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με τον δικηγόρο Τζέρι Λίστον, από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση νομικής βοήθειας Global Legal Action Network, που υποστηρίζει την αγωγή.

Οι έξι ενάγοντες ισχυρίζονται, επίσης, ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων, καθώς οι νέοι θα υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που θα ενισχύεται με το πέρας των ετών. Ενδεχόμενη νίκη των εναγόντων στο Στρασβούργο θα δημιουργήσει δεδικασμένο για τα δικαστήρια κάθε ευρωπαϊκού κράτους.

Προσπάθειες νέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τον Δεκέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ολλανδίας ενέκρινε το αίτημα περιβαλλοντικής οργάνωσης για επίσπευση του κρατικού προγράμματος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τον Ιανουάριο, όμως, το αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή 21 νέων, που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για καταπάτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους «στη ζωή και την ελευθερία» εξαιτίας της άρνησής της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πριν από έναν χρόνο, η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλα 15 παιδιά κατέθεσαν προσφυγή σε επιτροπή του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι πέντε βιομηχανικές χώρες με μεγάλο όγκο εκπομπών καυσαερίων υποσκάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των εναγόντων. Τον Μάιο, Βραζιλία, Γαλλία και Γερμανία, που κατονομάζονται στην προσφυγή της Τούνμπεργκ, ανακοίνωσαν ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα.

Πηγή: The Guardians, www.eea.europa.eu

Διαφήμιση