Αρχική Ενέργεια Σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

0
ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
Διαφήμιση

Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα για την διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αττική.

Ήδη, ξεκίνησαν οι μελετητικές και κατασκευαστικές εργασίες για το έργο κόστους 1 δις ευρώ.

Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής.

Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής. Που θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο.

Στα Μέγαρα, σύμφωνα με πηγές του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), “δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής. Καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής”.

Ανταποδοτικά έργα

Όπως σε όλους τους Δήμους όπου υλοποιεί έργα, έτσι και στα Μέγαρα, ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει δέσμη ανταποδοτικών έργων στον Δήμο στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Για την περιοχή των Μεγάρων ο ΑΔΜΗΕ έχει προσφερθεί να υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ.

Σε περίπτωση που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

Μείζονος σημασίας εθνικά έργα

Οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, η “μικρή” μέσω Πελοποννήσου και η “μεγάλη” μέσω Αττικής, αποτελούν μείζονος σημασίας εθνικά έργα.

Καθώς διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση του νησιού με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Οφέλη του έργου

  • Οικονομικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές της χώρας. Με ετήσιο ύψος 400 εκ. ευρώ, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Περιβαλλοντικά οφέλη, αφού οι ρύποι CO2 που παράγονται για την ηλεκτροδότηση του νησιού θα μειωθούν κατά 60% το 2023.

Τα σημαντικά αυτά οφέλη φαίνεται πως αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι της Κρήτης. Αυτό  προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι:

  • Η Κρήτη “κυρίαρχα θα επωφεληθεί” από τη διασύνδεση σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα).
  • Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Διαφήμιση