Αρχική Θεραπείες Πώς να αντιμετωπίσετε την ινομυαλγία που επιδεινώνεται με τη ζέστη

Πώς να αντιμετωπίσετε την ινομυαλγία που επιδεινώνεται με τη ζέστη

0
Γυναίκα
Διαφήμιση

Η ινομυαλγία είναι πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο πόνο και ευαισθησία, που δεν προκαλούνται από υποκείμενο ενδοκρινολογικό ρευματολογικό ψυχιατρικό νόσημα ή άλλο νόσημα ή παθολογικό παράγοντα. Η ινομυαλγία προσβάλλει κυρίως νεαρά άτομα και γυναίκες μέσης ηλικίας. Στην τυπική της μορφή η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από επίμονο διάχυτο πόνο που εντοπίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος (δεξιά και αριστερή πλευρά), ακαμψία, κούραση, μη αναζωογονητικό ύπνο, γνωστικές δυσκολίες, άγχος κατάθλιψη, δυσκολία προσαρμογής.

Τα συμπτώματα μερικές φορές αρχίζουν μετά από φυσικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα σταδιακά συσσωρεύονται με τον καιρό και χωρίς εμφανή γενεσιουργό αφορμή.

Παρά το γεγονός ότι ο πάσχων από ινομυαλγία έχει αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία και το επίμονο άλγος προκαλεί σε αυτόν αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, η ινομυαλγία δεν είναι ψυχιατρικό νόσημα με αποτέλεσμα τα ψυχοφάρμακα να είναι αναποτελεσματικά. Η κυρίαρχη βλάβη στην ινομυαλγία είναι η διαταραχή στην πρόσληψη του πόνου, που συνοδεύεται από ένα σύνολο νευρικών αισθητηριακών και ανοσολογικών δυσλειτουργιών.

Όπως περίσσεια διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, χαμηλά επίπεδα ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών, χαμηλά επίπεδα τριφωσφορικής αδενοσίνης ερυθρών αιμοσφαιρίων, δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου υπόφυσης, χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και αυξητικής ορμόνης.

Πως επιδεινώνεται κατά το καλοκαίρι

ΓυναίκαΑρκετοί πάσχοντες από ινομυαλγία έχουν υπερευαισθησία στις ακραίες θερμοκρασίες και μία σημαντική μειονότητα επιδεινώνεται κατά το καλοκαίρι. Η κατάσταση ορισμένες φορές καθίσταται τόσο επώδυνη που ο πάσχων αισθάνεται δυσφορία με οτιδήποτε αγγίζει το δέρμα του ενώ η εύκολη κόπωση και εφίδρωση γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της καλοκαιρινής του ρουτίνας. Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με αισθήματα απόγνωσης, όταν τα συμπτώματα συνοδεύονται από επίμονη δυσκαμψία, διατάραξη  της ικανότητας προσαρμογής και επιτέλεσης απλών καθημερινών καθηκόντων.

Τι πρέπει να ξέρετε εσείς που πάσχετε από ινομυαλγία που επιδεινώνεται κατά το καλοκαίρι

  1. Μειώστε το στρες. Το stress προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και έχει πλήρη αντένδειξη. Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης του στρες.
  2. Φροντίστε για τη σωστή σας ενυδάτωση πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού αποφεύγοντας παράλληλα την χρήση αλκοόλ.
  3. Να φοράτε χαλαρά βαμβακερά ανοιχτόχρωμα ρούχα αποφεύγοντας συνθετικά υφάσματα που παρακωλύουν την απρόσκοπτη αναπνοή του δέρματος.
  4. Να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο.
  5. Να κάνετε άφθονα δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας και να επιλέγετε να είστε σε ευάερους δροσερούς χώρους.
  6. Να κοιμάστε επαρκώς και να μεριμνάτε για τη σωστή ποιότητα ύπνου που αυξάνει την ενεργειακή σας εφεδρεία. Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου:
  • Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Να έχετε καλής ποιότητας στρώμα
  • Να έχετε επαρκή συσκότιση και απουσία θορύβων στο υπνοδωμάτιο
  • Η έκθεση σε έντονο φως κατά το πρωί τροποποιεί τα στάδια του ύπνου με αποτέλεσμα η λειτουργικότητα του μυϊκού συστήματος κατά την διάρκεια ολόκληρου του εικοσιτετράωρου να βελτιστοποιείται. Μεταφέρετε το γραφείο σας κοντά στο παράθυρο, περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί, αποφύγετε την έκθεση σε έντονο φως και ηλεκτρονικές συσκευές αργά το απόγευμα και το βράδυ.
  1. Διατηρήστε υγιή τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα. Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Ωστόσο το είδος και η ένταση της άσκησης πρέπει να καθοριστεί μετά από τη σωστή ιατρική σας εξέταση διότι η υπερβολική για το σώμα σας άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Τα θαλάσσια μπάνια είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Να αποφεύγετε θάλασσες όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εκτός από τα μέτρα που προαναφέρονται, η θεραπεία περιλαμβάνει εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία συμπληρώματα εναλλακτικής ιατρικής και φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος και ομαλοποιούν την ουδό του πόνου.  Κατά την εξέταση στο ιατρείο θα πρέπει να διερευνηθεί εάν η επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά το καλοκαίρι συνδέεται με άλλο χρόνιο υποκείμενο νόσημα ή παθολογικό παράγοντα της καθημερινότητας όπως είναι  η κακή στάση του σώματος, τα νοσήματα θυρεοειδούς, ο διαβήτης.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η κυρία Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

 

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση