Αρχική Special Topics Σταφυλόκοκκος: Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και τι πρέπει να γνωρίζετε

Σταφυλόκοκκος: Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και τι πρέπει να γνωρίζετε

0
Σταφυλόκοκκος
Διαφήμιση

Ο σταφυλόκοκκος αποικίζει συχνά το δέρμα και τη μύτη υγιών ατόμων. Η φραγή του δέρματος και των βλεννογόνων του σώματος σε συνδυασμό με την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος εμποδίζουν το σταφυλόκοκκο να εισέλθει σε βαθύτερα στρώματα.

Όταν διαταραχτεί η ισορροπία ανάμεσα στην λοιμογόνο δύναμη του μικροβίου και στην ανοσολογική δύναμη του οργανισμού ή δημιουργηθούν συνθήκες που καθιστούν το σταφυλόκοκκο ικανό να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα, προκαλούνται λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι παραγόντων που ευθύνονται για τις λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο είναι η σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, καρκινώματα, το χρόνιο stress, χρόνια προβλήματα που αλλοιώνουν την αμυντική ικανότητα του σώματος (π.χ. aids,  διαβήτης), λύσεις της συνέχειας του δέρματος, ύπαρξη ιατρικών συσκευών στο σώμα (π.χ. καθετήρες).

Οι πιο συχνές από τις λοιμώξεις που προκαλεί ο σταφυλόκοκκος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς είναι:
  • Oυρολοίμωξη από σταφυλόκοκκο

Ο σταφυλόκοκκος Saphrophyticus είναι συχνός ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες. Τα συχνότερα συμπτώματα της κατάστασης αυτής είναι δυσουρία, συχνουρία, κάψιμο ουρήθρας.

  • Σηπτική αρθρίτιδα

Η σηπτική αρθρίτιδα οφείλεται σε αιματογενή διασπορά του σταφυλόκοκκου και προσβολή αρθρώσεων με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδήματος , σοβαρού πόνου, πυρετού.

  • Ενδοκαρδίτιδα

Η σηπτική αρθρίτιδα οφείλεται σε αιματογενή διασπορά του σταφυλόκοκκου και προσβολή του ενδοκάρδιου και των καρδιακών βαλβίδων. Πυρετός, σηπτικά έμβολα στην κυκλοφορία, ανοσολογικά φαινόμενα, δύσπνοια και διαταραχή στην καρδιακή λειτουργία είναι συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας.

  • Δερματικές λοιμώξεις

Εμφανίζονται  φουσκάλες με υγρό και βλάβες χρώματος μελί ή κηρώδεις βλάβες ή πληγές.  Σπανίως οι τοξίνες που παράγονται ως αποτέλεσμα μιας μόλυνσης μπορεί να οδηγήσουν σε τοξική κατάσταση με πυρετό, εξάνθημα, φουσκάλες.

  • Τροφικές δηλητηριάσεις

Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί κοινό αίτιο τροφικής δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα εκλύονται άμεσα και περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, διάρροια, αφυδάτωση, κοιλιακό πόνο, πτώση αρτηριακής πίεσης.

  • Σηψαιμία

Η σηψαιμία εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισέρχονται μαζικά στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου. Ο πυρετός και η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι σημάδια σηψαιμίας. Η μαζική δίοδος των σταφυλοκόκκων στο αίμα επηρεάζει όλα τα ζωτικά όργανα όπως τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και μπορεί να απειλήσει την ζωή.

  • Σύνδρομο τοξικού σοκ

Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση είναι αποτέλεσμα τοξινών που παράγονται από μερικά στελέχη σταφυλοκόκκου και κατακλύζουν την κυκλοφορία. Εκδηλώνεται συνήθως οξέως με υψηλό πυρετό, ναυτία και έμετο, εξάνθημα παλαμών-πελμάτων, σύγχυση, μυϊκούς πόνους, διάρροια, κοιλιακά άλγη.

Σε ευαίσθητους ασθενείς οι λοιμώξεις των σταφυλόκοκκων υποτροπιάζουν.

Γενικά μέτρα πρόληψης των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων:
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα και στεγνώστε τα με καθαρή πετσέτα μίας χρήσεως. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών που περιέχουν τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ. Πλύντε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τρόφιμα, μετά από χειραψίες, μετά την αφόδευση και πριν το φαγητό.
  • Τηρείτε κανόνες κατά την προετοιμασία τροφίμων Μην αφήνετε τα τρόφιμα να παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετήστε άμεσα τα τρόφιμα στο ψυγείο ή σιγουρευτείτε ότι το φαγητό σας παραμένει ζεστό σε θερμοκρασία άνω των 60 C αφού το μαγειρέψετε και  πριν το καταναλώσετε.

 

  • Πλένετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό. 

Οι σταφυλόκοκκοι μπορούν να επιβιώσουν σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα που δεν πλένονται σωστά.

  • Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού και ουρείτε συχνά ακόμη και εάν δεν έχετε τάση για ούρηση.

Η έκπλυση των ούρων αποτελεί φυσικό μηχανισμό κάθαρσης του ουροποιητικού συστήματος. Ουρήστε οπωσδήποτε πριν και μετά τη συνουσία.

  • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα Οι ανθεκτικοί σταφυλόκοκκοι όταν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστα αντικείμενα μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο.
  • Αποφύγετε τα τραύματα και απολυμάνετέ τα.

Καθαρίστε τραύματα ακόμη και εκδορές από το ξύρισμα καθαρίζοντας προσεκτικά και συχνά με ειδικά αντισηπτικά δέρματος.

  • Χρησιμοποιήστε σωστά τα ταμπόν.

Με δεδομένο ότι τα ταμπόν που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν να αποτελέσουν έδαφος πολλαπλασιασμού σταφυλόκοκκων, αποφύγετε τα ταμπόν εάν δεν είναι εύκολο να τα αλλάζετε συχνά.

 

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η κυρία Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

 

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση