Αρχική Υγεία - Διατροφή Μην πετάς τις φλούδες του πορτοκαλιού – Φτιάξε λιχουδιές και μυρωδικά

Μην πετάς τις φλούδες του πορτοκαλιού – Φτιάξε λιχουδιές και μυρωδικά

0
φλούδες
Διαφήμιση

Οι ειδικοί λένε ότι οι φλούδες του πορτοκαλιού έχουν πολλαπλά οφέλη γιατί είναι πλούσιες σε βιταμίνες, βοηθούν το πεπτικό σύστημα, ενεργοποιούν το μεταβολισμό και άλλα πολλά. Η δική μου θεωρία από την άλλη λέει ότι εκτός από πολλαπλά οφέλη έχουν και πολλαπλές ιδέες για αξιοποίηση.

Κάθε μέρα κρατάω τις φλούδες των πορτοκαλιών και με αυτές φτιάχνω λιχουδιές και μυρωδικά. Για κάθε ένα πορτοκάλι έχω και μία ξεχωριστή ιδέα, ανάλογα με τα κέφια μου.

Αφυδατωμένες Φλούδες

Ψιλοκόβω τις φλούδες σε διάφορα σχήματα όπως μικρά καρέ ή ζουλιέν, τα τοποθετώ σε μια επίπεδη επιφάνεια ή πιάτο (δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) αρκεί να είναι τα κομματάκια αραιά τοποθετημένα και τα αφήνω σε σκιερό μέρος ή στον πάγκο της κουζίνας. Σε δύο με τρεις ημέρες έχουν στεγνώσει και μπορώ να τα αποθηκεύσω σε βαζάκια για μελλοντική χρήση. Για να αρωματίσω ένα αφέψημα, ένα κέικ, μια κρέμα, ένα μαγειρευτό ή οτιδήποτε άλλο βάλει ο νους μου. Άλλωστε μόλις ενυδατωθούν αποκτούν ξανά την ζωντάνια τους.
Δεν τα ψήνω ποτέ στο φούρνο γιατί χάνουν ένα μεγάλο μέρος από το άρωμά τους, κάποιες φορές μαυρίζουν και γίνονται πιο πικρά.
Σε αυτό το στάδιο, από ότι μου είπαν οι φίλες μου, μπορώ να βάλω σε ένα δυνατό μίξερ ή στον κόφτη των μπαχαρικών ή του καφέ και να τα κάνω πούδρα. Δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί αλλά το έχω σημειώσει για τα επόμενα σχέδια.

Σοκολατένιες Πορτοκαλένιες Λιχουδιές

Για να φτιάξω λιχουδιές φροντίζω πρώτα να ξεπικρίζω τις φλούδες.

  • Βράζω νερό
  • Προσθέτω τις φλούδες και αφήνω να πάρουν μια βράση
  • Σουρώνω και αφήνω τις φλούδες σε κρύο νερό για λίγη ώρα.
  • Σουρώνω πάλι και τις πιέζω ελαφρά με τα χέρια να φύγουν τα πολλά νερά
  • Τεμαχίζω όπως επιθυμώ
  • Τοποθετώ τις κομμένες και βρασμένες φλούδες σε μία επίπεδη επιφάνεια που έχω βάλει χαρτί κουζίνας και αλλάζω συχνά χαρτί αν έχει βραχεί.
  • Από αυτό το σημείο ξεκινάει το παιχνίδι.
  • Αναμιγνύω τις φλούδες με ζάχαρη άχνη και αφήνω να τραβήξουν μόνες τους τη γλύκα.

Βρασμένες φλούδες σε ζάχαρη άχνη. Προσθέτω ζάχαρη χωρίς μέτρημα, όση χρειάζεται για να σκεπαστούν.

Μετά από λίγη ώρα οι φλούδες έχουν τραβήξει τη ζάχαρη οπότε συμπληρώνω με ζάχαρη αν χρειαστεί.

Μολις “τραβήξουν” και τη δεύτερη παρτίδα ζάχαρη άχνη προσθέτω μία κουταλιά της σούπας πικρό κακάο σε σκόνη.

Ανακατεύω καλά και αφήνω πάλι να στεγνώσει για 1 ή 2 ημέρες. Μετά κλείνω σε βαζάκια – Αν προλάβουν να μείνουν.πηγή: metomati.gr

Διαφήμιση