Αρχική Special Topics Βιοποικιλότητα- Πόσο πολύτιμα είναι τα πεταλοειδή καβούρια του Ατλαντικού για το εμβόλιο...

Βιοποικιλότητα- Πόσο πολύτιμα είναι τα πεταλοειδή καβούρια του Ατλαντικού για το εμβόλιο του κορονοϊού- Από τι απειλούνται

0
Καβούρια horseshoe crab

Το γαλακτώδες μπλε υγρό ενός ασπόνδυλου, όπως τα καβούρια-«πέταλο» (σ.σ. όπως το ονομάζουν στις ΗΠΑ) είναι πολύτιμο για την ασφάλεια της υγείας μας! Αρχαιότερο και  από τους δεινόσαυρους, το είδος αυτό του καβουριού, παίζει για 10ετίες καθοριστικό ρόλο, στη διαδικασία ελέγχου των εμβολίων.

Επιμέλεια: Αγγελική Γυπάκη

 

Όλα τα ενέσιμα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου τυχόν δυνητικού εμβολίου COVID-19, πρέπει να ελέγχονται για επιβλαβείς ενδοτοξίνες. Άρα δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν μάθουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο συστατικό είναι περισσότερο από σημαντικό για τον έλεγχο των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια  καβούρια  αλιεύονται κάθε χρόνο για το σκοπό αυτό. Το θαυματουργό έργο αυτών των πλασμάτων, όμως, έχει πλέον απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα διεθνώς, καθώς εντείνεται  ο αγώνας για το εμβόλιο COVID-19. Η χρήση μιας εναλλακτικής τεχνητής λύσης προωθείται πλέον με μεγαλύτερη ένταση, από ομάδα επιστημόνων προστασίας της άγριας ζωής στις ΗΠΑ, υπό την απειλή  μιας καταστροφικής για την  βιωσιμότητα του είδους επίδρασης.

 

544 φάρμακα και εμβόλια υπό ανάπτυξη 

Περίπου 400 φάρμακα και εμβόλια κορονοϊού που βρίσκονται υπό δοκιμή,  χρησιμοποιούν σήμερα το «αίμα» του συγκεκριμένου είδους  καβουριού  διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην πανδημία. Στις 20 Αυγούστου 2020, υπήρχαν 544 φάρμακα και εμβόλια υπό ανάπτυξη που στοχεύουν στη νόσο του κορονοϊού (COVID-19). Από αυτά, 442 ήταν ακόμη στην προκλινική φάση. Ωστόσο, υπήρξαν ήδη  20 υποψήφια φάρμακα για τη Φάση III των κλινικών δοκιμών και ένα υποψήφιο για τη φάση προεγγραφής, (https://www.statista.com/statistics/1119060/coronavirus-drugs-in-development-by-phase-worldwide/).

Καβούρια horseshoe crab

Ζωντανά απολιθώματα- ευαίσθητα όντα

Τα πεταλοειδή καβούρια αλιεύονται για χρήση στην ιατρική συνήθως από την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι στην πραγματικότητα καβούρια, αλλά αρθρόποδα που συγγενεύουν περισσότερο με τους σκορπιούς και παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα για περισσότερα από 440 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, αναφέρονται συχνά ως «ζωντανά απολιθώματα».

Τα πεταλοειδή καβούρια έχουν δομή τύπου δεξαμενής, που αποτελείται από ένα μπροστινό κέλυφος που ονομάζεται «πρόσωμα» (prosoma), ένα πίσω κέλυφος που ονομάζεται «οπισθόσωμα»( opisthosoma) και μια ουρά που μοιάζει με ακίδα που ονομάζεται telson. Μερικοί πιστεύουν ότι  είναι επικίνδυνα ζώα, επειδή έχουν αιχμηρές ουρές, αλλά είναι εντελώς ακίνδυνα. Πραγματικά, τα καβούρια «πέταλα» είναι απλά αδέξια και χρησιμοποιούν την ουρά τους για να γυρίσουν πίσω αν ανατραπούν από ένα κύμα.

Αν και το κέλυφος του καβουριού  είναι σκληρό, παραμένει ένα  πολύ ευαίσθητο πλάσμα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως. Έχουν 10 μάτια, ένα ζευγάρι σύνθετων οφθαλμών στο πρόσωμα και “φωτοδέκτες” σε άλλες περιοχές, κυρίως κατά μήκος της ουράς.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το είδος επέζησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έγκειται στο «μπλε αίμα», που χρωματίζεται έτσι επειδή είναι πλούσιο σε χαλκό. Δημιουργεί θρόμβους όταν συναντά βακτήρια, γεγονός σωτήριο για το καβούρι αλλά και απαραίτητο για την  ιατρική σήμερα.

 

Επίφοβες για το είδος δοκιμές

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο παράγοντας πήξης στο αίμα του καβουριού  του Ατλαντικού, έχει χρησιμοποιηθεί για μια διαδικασία δοκιμής αλάτων (LAL), η οποία ανιχνεύει βακτηριακές ενδοτοξίνες σε φάρμακα και ενδοφλέβιες συσκευές. Αυτό το είδος μόλυνσης, θα μπορούσε να είναι επιβλαβές και ακόμη και θανατηφόρο για τους ασθενείς, εάν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι επιστήμονες παίρνουν περίπου το ένα τρίτο του αίματος από το καβούρι για χρήση στις δοκιμές. Μετά,  το πλάσμα απελευθερώνεται πίσω στον ωκεανό. Οι εταιρείες που κάνουν δοκιμές LAL λένε ότι τα ζώα δεν βλάπτονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με  εκτιμήσεις, το 15% μπορεί να πεθάνει ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Το καβούρι-«πέταλο» αντιμετωπίζει επιθέσεις σε πολλά μέτωπα. Αναζητείται για την χρήση του ως δόλωμα και δεν βρίσκει εύκολα καταφύγιο λόγω αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Ταυτόχρονα έχει βασικό ρόλο στο οικοσύστημα, με τα αυγά του να παρέχουν τροφή για διάφορα είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του απειλούμενου κόκκινου knot https://www.nytimes.com/2019/06/03/science/bird-migration-horseshoe-crabs.html.

Συνθετική εναλλακτική λύση

Οι υπερασπιστές της άγριας ζωής ανησυχούν γι’ αυτές τις επιπτώσεις και  πιέζουν τους ερευνητές να περιορίσουν τη χρήση «αίματος» του πεταλοειδούς καβουριού, μεταβαίνοντας σε μια συνθετική εναλλακτική λύση για δοκιμές ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται πριν χρησιμοποιηθεί ένα εμβόλιο COVID-19 στον άνθρωπο.

Όσοι ανησυχούν για αυτές τις επιπτώσεις ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί μια τεχνητή εναλλακτική λύση ( ένα είδος ανασυνδυασμού του  παράγοντα C (rFC) – αντί για τη διαδικασία LAL).

Ο Οργανισμός που εκδίδει πρότυπα ποιότητας για τέτοιες δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες,  US Pharmacopeia (USP), λέει ότι το rFC είναι πιο βιώσιμο, επειδή μπορεί να κατασκευαστεί σε απεριόριστες ποσότητες.

«Μπλέ χρυσός»

Ωστόσο, ο USP πιστεύει επίσης ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να μπορέσει να δώσει το νέο τεστ και το LAL είναι δοκιμασμένη διαδικασία που συνηθίζει η  Ευρώπη να ακολουθεί. Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, όπως αναφέρει το Reuters, το αίμα των πεταλοειδών καβουριών θα παραμείνει πρότυπο της βιομηχανίας φαρμάκων.

Περίπου 70 εκατομμύρια δοκιμές ενδοτοξίνης πραγματοποιούνται ετησίως σε μια αγορά περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Και το «αίμα» του πεταλοειδούς  καβουριού, θεωρείται ότι αξίζει περίπου 16.000 δολάρια το λίτρο. Σύμφωνα με το Bloomberg δεν είναι περίεργο που μερικές φορές αναφέρεται ως μπλε χρυσός.

Τους επόμενους μήνες, και έως ότου καθιερωθεί μια τεχνητή εναλλακτική λύση, θα μπορούσε πράγματι να αξίζει το βάρος του σε χρυσό, εάν βοηθά τους επιστήμονες να παραδώσουν τα δισεκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 που θα χρειαστούν σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: https://www.weforum.org/agenda/2020/06/coronavirus-vaccine-testing-horseshoe-crabs/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here