Αρχική Ελλάδα Ερντογάν: Εκκινεί γεωτρήσεις ως απάντηση στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Ερντογάν: Εκκινεί γεωτρήσεις ως απάντηση στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

0
erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Φωτό REUTERS/POOL New
Διαφήμιση

Γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απάντηση στη Συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Ενώ, τη χαρακτήρισε ως “Συμφωνία άνευ σημασίας”.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι έχει ήδη ενημερώσει την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για αυτή του την πρόθεση. Ενώ τόνισε, πως δεν τίθεται ανάγκη συνομιλιών με “όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες“.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, “Εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε”.

Παράλληλα συμπλήρωσε: “Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους”.

Ήδη από την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστή η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για “ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου”, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως “παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας”.

“Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού συνόρων που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψή μας θα γίνει και στο μέτωπο και στο τραπέζι”, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Εξέδωσε και νέα NAVTEX

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις απειλές για γεωτρήσεις, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανοικτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Αυτή αφορά τις ημερομηνίες 10-11 Αυγούστου και τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε κάνει αισθητή την παρουσία του, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Διαφήμιση