Αρχική Ελλάδα Τουρκικές δηλώσεις δεν επιτρέπουν ουσιαστική αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

Τουρκικές δηλώσεις δεν επιτρέπουν ουσιαστική αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

0
Τουρκικό πλοίο
Φωτό από pontos-news.gr
Διαφήμιση

Οι τουρκικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν επιτρέπουν την ουσιαστική αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Αιγαίο, ασχέτως εάν πρακτικά γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, προκάλεσαν με σχόλιό τους αναφορικά με την Αγία Σοφία, ενώ σε αυτές προστέθηκαν και οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δυσαρεστημένος από τη γενική κατακραυγή, ισχυρίστηκε πως ο δυτικός κόσμος είναι «ενοχλημένος» που η Κωνσταντινούπολη «είναι τουρκικό έδαφος».

«Στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς (σε τζαμί), παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες δεν γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος. Ενώ έχουν περάσει αιώνες μετά την κατάκτησή της, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και την κατηγόρησε πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.

«Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στην ανακοίνωσή του, κάνει αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε στις δηλώσεις του Ακσόι, κάνοντας λόγο για «παραλήρημα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού».

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», ανέφερε χαρακτηριστικά το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοινώνουν κινητικότητα του Oruc Reis, την ώρα που είναι αγκυροβολημένο

Τουρκικές δηλώσεις δεν επιτρέπουν ουσιαστική αποκλιμάκωση στο Αιγαίο
Φωτό αρχείου του Oruc Reis, όπως δημοσιεύθηκε στα tanea.gr REUTERS/Murad Sezer

Συνέχεια στις ανακοινώσεις περί κινητικότητας του Oruc Reis προς σεισμικές έρευνες, δίνουν τα τουρκικά μίντια αυτή τη φορά, ωστόσο, το πλοίο φαίνεται ακόμη αγκυροβολημένο. Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για ετοιμασίες του τουρκικού ερευνητικού για σεισμικές έρευνες «νοτίως του Καστελλόριζου».

Τι λένε στην Ελλάδα – αποκλιμάκωση στην πράξη

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε σήμερα ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Ενώ, η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι διαφαίνεται πως η Τουρκία αποσύρει τον στόλο της στις βάσεις και σημείωσε ότι υπάρχει μία αναλογική αντίδραση εκ μέρους και της ελληνικής πλευράς.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση