Αρχική Ανακύκλωση Θεσσαλία: Σύγχρονος στρατηγικός σχεδιασμός για τα σκουπίδια

Θεσσαλία: Σύγχρονος στρατηγικός σχεδιασμός για τα σκουπίδια

0
xyta volos
Διαφήμιση

Μείωση της ταφής των απορριμμάτων, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και αυτοματισμός διαδικασιών: Το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της Θεσσαλίας περιλαμβάνει τα αυτονόητα, ώστε να μιλάμε πλέον για σωστή διαχείριση ενός προβλήματος που ταλανίζει όλη την επικράτεια επί πολλές δεκαετίες.

Το σχέδιο, που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο, θέτει ως όριο το 2025 και μιλά για ταφή κάτω του 10%, καθώς και για επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση πάνω από 65%.

“Σε μια εποχή που χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμός, αυτοματισμός και απλοποίηση ενεργειών, εμείς προχωράμε συστηματικά, μεθοδικά και με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας” επισημαίνει ο κ. Αγοραστός εκφράζοντας τη φιλοδοξία να γίνει η Θεσσαλία η πιο πράσινη Περιφέρεια της χώρας με σχεδόν μηδενική παραγωγή απορριμμάτων προς ταφή από το 2025 και μέχρι το 2030.

Η μελέτη

Θεσσαλία: Σύγχρονος στρατηγικός σχεδιασμός για τα σκουπίδια

“Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε τους Φορείς Διαχείρισης, του Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες” συνέχισε ο κ. Αγοραστός περιγράφοντας τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας:

  • Χρηματοδότηση και κατασκευή του ΧΥΤΑ Καρδίτσας-Τρικάλων.
  • Επέκταση με νέες κυψέλες των ΧΥΤΑ σε Λάρισα και Βόλο.
  • Τοπογραφική, οικονομική και κοινωνική μελέτη για τον εντοπισμό των κατάλληλων σημείων για τη δημιουργία των 3 Μονάδων ΜΕΑ-ΜΕΒΑ, που ξεκινούν τη λειτουργία τους από τα τέλη του 2022.
  • Δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας.

Ο σχεδιασμός

Απορρίματα

Την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από τους ΦΟΔΣΑ, τους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σύγχρονα έργα Κυκλικής Οικονομίας για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα έργα έχουν σαν στόχο την διαλογή στην πηγή (Πράσινα Σημεία, Καφέ Κάδος και Εξοπλισμός Συλλογής Βιοαποβλήτων) και την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την υγειονομική ταφή (Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων και Βιοαποβλήτων) με στόχο την τελική μείωση της ταφής.

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Αποβλήτων προβλέπονται 3 κεντρικές Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που περιλαμβάνουν και 3 υπομονάδες επεξεργασίας καθαρών βιοαποβλήτων από Διαλογή στην Πηγή (ΜΕΒΑ).

Οι Μονάδες

Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου

Οι 3 ΜΕΑ-ΜΕΒΑ (Π.Ε. Λάρισας, Π.Ε. Τρικάλων-Καρδίτσας, Π.Ε. Μαγνησίας) σε συνδυασμό με ειδικές προβλέψεις για τα νησιά (Μονάδες Κομποστοποίησης, Πράσινα Σημεία) δίνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού. Από τα απορρίμματα που θα οδηγηθούν στα παραπάνω τρία εργοστάσια -ανάλογα με την επιλεγείσα  τεχνολογία- θα ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά και ενέργεια αφήνοντας ένα ποσό υπολείμματος προς διάθεση στους ΧΥΤΥ.

Η πορεία των έργων

απορριμμάτων

  • Η μονάδα της Π.Ε. Τρικάλων-Καρδίτσας είναι σε τελική διαγωνιστική διαδικασία στις 15/9/2020.
  • Η μονάδα της Π.Ε. Λάρισας είναι σε τελική διαδικασία ολοκλήρωσης ωρίμανσης και κατάθεσης πρότασης για την χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση αρχές 2021.
  • Η μονάδα της Π.Ε. Μαγνησίας είναι σε στάδιο τελικής ωρίμανσης, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και να δημοπρατηθεί επίσης αρχές 2021.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μεριμνήσει για την 100% χρηματοδότηση τους ως δημόσια έργα είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Μια πράσινη περιφέρεια

Θεσσαλία: Σύγχρονος στρατηγικός σχεδιασμός για τα σκουπίδια
Οι Μονάδες αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στην διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Θεσσαλία καθιστώντας την από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που επεξεργάζεται και διαλέγει το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων της. Προχωράμε συστηματικά, σε συνεργασία με όλους.

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, η Θεσσαλία είναι η πιο πράσινη Περιφέρεια της χώρας, χωρίς χωματερές, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα. Αποτελεσματικός είναι και ο σχεδιασμός για τα υγρά απόβλητα, αφού όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό και σε ποσοστό άνω του 80% οι επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί με Βιολογικούς Καθαρισμούς, βιοαέριο και συνολικά με καλύτερη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους.

Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει Πράσινα Σημεία σε κάθε Δήμο, εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών των αγροτικών σκευασμάτων, ενώ χρηματοδοτεί 22 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων καθώς και την αλλαγή του συμβατικού φωτισμού με τεχνολογία Led στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here