Αρχική Επιλεγμένα 2 χρόνια Μάτι: “Καίει” την Πυροσβεστική η μήνυση του επιπυραγού

2 χρόνια Μάτι: “Καίει” την Πυροσβεστική η μήνυση του επιπυραγού

0
πυρκαγιά Μάτι
Διαφήμιση

Σε δύο ημέρες κλείνουν δύο χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Όμως οι ψυχές των θυμάτων δεν μπορούν να βρουν ησυχία, όσο συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως σοβαρές καταγγελίες και λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα ακριβώς συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

Χθες ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, που κλήθηκε να συντάξει πόρισμα ως πραγματογνώμονας για τη φονική πυρκαγιά κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, με την οποία επιβεβαιώνει όσα δημοσίευσε η «Καθημερινή».

Η μήνυση

Μάτι

Στις 32 σελίδες του κειμένου της μήνυσης  ο κ. Λιότσιος αναφέρει ότι η πράξη που αποδίδει στον άλλοτε ανώτερο του έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν την παράδοση του πορίσματος στην Εισαγγελία. Επισημαίνει ότι οι επίμαχες συνομιλίες έγιναν στο γραφείο του κ. Ματθαιόπουλου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων αφού είχε προηγηθεί η έκφραση δυσφορίας του κ. Ματθαιόπουλου όταν πληροφορήθηκε ότι ο μηνυτής είχε ζητήσει στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες: “Ο μηνυόμενος, όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειές μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από τον ως άνω Εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: “τι μαλ… είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλ…”, προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της φονικής πυρκαγιάς”.

Ο μηνυτής αναφέρει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος εξαπέλυσε απειλές σε βάρος του με μοναδικό σκοπό να τον εξαναγκάσει να διεξάγει “πλημμελή έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμόδιων φορέων και συνεπακόλουθα να υποβάλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια”.

Για τις συνομιλίες

2 χρόνια Μάτι:

Όσο για τις συνομιλίες ο κ. Λιότσιος τονίζει: “μου υπαγορεύει επί της ουσίας το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης προσπαθώντας να με εξαναγκάσει αφενός μεν να συμπεριλάβω ψευδή στοιχεία, αφετέρου δε να διενεργήσω ελλιπή και πλημμελή έρευνα, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών. Ειδικότερα, αναφέροντας «…με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μια ώρα που έφυγε από κει με την ταχύτητα και το πυροθερμικό φορτίο…» επί της ουσίας προσπαθεί να με εξαναγκάσει να αναφέρω στην έκθεσή μου ότι αιτία της καταστροφής είναι η «ταχύτητα» της πυρκαγιάς, ήτοι το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το φυσικό φαινόμενο, επιδιώκοντας εν γνώσει του να με εξαναγκάσει να μειώσω τον χρόνο που απαιτήθηκε από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα, με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων”.

Και συνεχίζει: “Είναι εγκληματικό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταχρώμενος την εξουσία που απορρέει από το αξίωμά του να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μου στείλει εναέρια μέσα, με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του”.

Ο κ. Ματθαιόπουλος “παρανόμησε σε βάρος μου, με μοναδικό σκοπό την συγκάλυψη των ευθυνών του, καθώς και των ευθυνών οποιωνδήποτε άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. Αδιαφορώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είχε ως αποκλειστική του επιδίωξη την συσκότιση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων” καταλήγει ο κ. Λιότσιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here