Αρχική COVID-19 Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας

Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας

0
synodos ΕΕ
Διαφήμιση

Ένα διήμερο καθοριστικό για την πορεία της Ευρώπης στην μετά-κορωνοϊό εποχή, ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Κατά την Σύνοδο Κορυφής, την πρώτης με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ηγέτες των κρατών-μελών καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να συζητηθούν επίσης η τουρκική προκλητικότητα και το BREXIT.

Η Ελλάδα

ÂÑÕÎÅËËÅÓ ÓÕÍÏÄÏÓ ÊÏÑÕÖÇÓ ÊÑÁÔÙÍ ÌÅËÙÍ ÔÇÓ ÅÕÑÙÐÁÚÊÇÓ ÅÍÙÓÇÓ // Ï ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÊÕÑÉÁÊÏÓ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇÓ (EUROKINISSI/ÃÑ.ÔÕÐÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Η Ελλάδα προσήλθε στις Βρυξέλλες με 3 θέσεις στις αποσκευές της:

  • Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
  • Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές θέσεις και τονίζοντας ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Να μην χαθεί η “μεγάλη εικόνα”

συνοδος1

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Όχι στη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος

Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας

Η Σύνοδος ξεκίνησε το πρωί, με στόχο να ολοκληρωθεί το Σάββατο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου.

«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή διευκρινίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης

ταμειο ανακαμψης

Σύμφωνα πάντως με τη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο: Δηλαδή, χωρίς καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. Ωστόσο, από τα χρήματα των επιχορηγήσεων, το 70% θα δοθεί μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και την ανεργία κατά τα έτη 2015-2019, ενώ το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021. Όσον αφορά στο ΠΔΠ, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση, υπήρξε μείωση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαφήμιση