Αρχική Περιβάλλον Προχωρούν τα Σχέδια Διαχείρισης αστικών λυμάτων για 49 περιοχές της Αττικής

Προχωρούν τα Σχέδια Διαχείρισης αστικών λυμάτων για 49 περιοχές της Αττικής

0
επεξεργασία λυμάτων
Διαφήμιση

Άλλη μια υπόθεση που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και χρόνια δείχνει να μπαίνει σε σειρά. Πρόκειται για τα λύματα της Αττικής, το επιχειρησιακό σχέδιο για τα οποία βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση σε συνεργασία με την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων.

49 οικισμοί

Λύματα

Όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας κατά την παρουσίαση του σχεδίου, επιχειρείται η διαχείριση των αστικών λυμάτων σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας, με την εμπλοκή της ΕΥΔΑΠ, της μεγαλύτερης επιχείρησης ύδρευσης–αποχέτευσης της χώρας. Μόνον στην Αττική, το ζήτημα αφορά 49 οικισμούς.

Πρόστιμα και κυρώσεις

επεξεργασία λυμάτων

Ο κ. Αραβώσης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ότι η Ελλάδα ήδη καταβάλλει βαρύ χρηματικό πρόστιμο για την μη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ περί διαχείρισης αστικών λυμάτων, ενώ απειλείται και με νέα πρόστιμα. Κατέστησε δε σαφές ότι οποιοδήποτε φαινόμενο αδράνειας, ολιγωρίας ή αδιαφορίας δεν θα είναι πλέον ανεκτό και ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να προχωρούν τα έργα και αυτό δεν συμβαίνει,οι υπεύθυνοι θα επωμίζονται οικονομικές κυρώσεις.

Περιβάλλον-υγεία-ποιότητα ζωής

επεξεργασία λυμάτων

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών ο ΓΓ ανακοίνωσε ότι η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων επικαιροποιεί άμεσα τα Επιχειρησιακά Σχέδια Λυμάτων και υπογράμμισε ότι πλέον η κεντρική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνδράμει με κάθε τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων.

Κλείνοντας, ο ΓΓ ανάφερε ότι η ουσία της εφαρμογής της οδηγίας και της σύνταξης των Επιχειρησιακών Σχεδίων λυμάτων έγκειται στην Προστασία του Περιβάλλοντος, στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Διαφήμιση