Μπορεί η “Εικαστική Πορεία” προς τις Πρέσπες, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να μην διεξάγεται για το 2020 λόγω της πανδημίας, όμως κάτι πολύ ενδιαφέρον ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την Εικαστική Πορεία 2021, με δύο πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ.
Μια ιδιαίτερη ανασύσταση
Η πρώτη διαδικασία αναφέρεται στον καθαρισμό, τακτοποίηση και αρχική συντήρηση των σχολικών βιβλίων, του αρχείου και του εξοπλισμού (θρανία, χάρτες, εποπτικά όργανα) στο Δημοτικό Σχολείο Ψαράδων.
Πρόκειται για μια διαδικασία σύγχρονης αρχαιολογίας και ανασύστασης μιας σχολικής αίθουσας της δεκαετίας του ’60-’70 σε μια από τις αίθουσες του σχολείου. Ενώ, θα καθαριστούν ταυτόχρονα και όλοι οι υπόλοιποι χώροι του κτηρίου.
Με αυτόν τον τρόπο δυνητικά θα δημιουργηθεί η υποδομή για τη λειτουργία του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με τη ύπαρξη χώρων εργαστηρίων στην Πρέσπα.
Η συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας σε 4 εθνικά πάρκα και μια ιστορία…
Η δεύτερη διαδικασία της Εικαστική Πορείας για τον Ιούλιο 2020 πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ και έχει ως σκοπό την εκταφή και ανασύσταση του σκελετού μίας αρκούδας.
Ενώ, η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ιδιαίτερου προγράμματος LIFE Βελτιώνοντας τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της Νότιας Ευρώπης – Arc PROM. Το πρόγραμμα αφορά 4 εθνικά πάρκα, εκ των οποίων 3 ελληνικά -Πρέσπα, Βόρεια Πίνδος, Οροσειρά Ροδόπης- και 1 Ιταλικό -Majella-, ενώ αναμένεται να διαρκέσει 5 χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δράσεων θα εγκαινιαστεί και το καλαίσθητο site του προγράμματος το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ
Ενώ, αξίζει να σημειωθεί η ιστορία της αρκούδας, της οποίας ο σκελετός θα ανασυσταθεί, αφού δημιουργεί μια βαθιά σχέση του ανθρώπου με την αρκούδα και υπογραμμίζει πως ο άνθρωπος κάποιες φορές επιστρέφει και για καλό.
Τον Μάιο 2012 μια αρσενική αρκούδα είχε βρεθεί νεκρή έξω από τους Ψαράδες. Ενώ, είχε δηλητηριαστεί από φόλα. Το πτώμα του νεκρού αρκούδου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί καθώς ζύγιζε σχεδόν 300 κιλά. Αλλά, ούτε υπήρχε η δυνατότητα να σκαφτεί κάποιος λάκκος ώστε να καταχωθεί το πτώμα, διότι το έδαφος ήταν βραχώδες.
Έτσι, οι φύλακες τον σκέπασαν με πέτρες. Μέχρι που, οκτώ χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020, οι φοιτητές και φοιτήτριες του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής/Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες διερεύνησαν τη θέση. Κάποιοι βράχοι είχαν υποχωρήσει και τα κόκαλα είχαν αρχίσει να φαίνονται.
Έκτοτε, σε συνεργασία με την “Καλλιστώ”, ελήφθη η απόφαση και θα πραγματοποιηθεί η ανασύσταση του σκελετού, με απώτερο σκοπό την ανασύσταση της μνήμης, μιας ιστορίας με τραγική κατάληξη. Την απώλεια ζωής του επιβλητικού θηλαστικού με αυτό τον ειδεχθή τρόπο.
Η Εικαστική Πορεία θα βρεθεί Σάββατο 4 έως Δευτέρα 6 Ιουλίου στους Ψαράδες.