Αρχική Ζώα Που γεννήθηκαν για πρώτη φορά φλαμίγκο στην Ελλάδα

Που γεννήθηκαν για πρώτη φορά φλαμίγκο στην Ελλάδα

0
φλαμίγκο
Διαφήμιση

Στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, στη Χαλκιδική γεννήθηκαν για πρώτη φορά φλαμίγκο στην Ελλάδα.
Οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή στην περιοχή έμειναν έκπληκτοι αντικρίζοντας τα μωρά φλαμίνγκο.

Τα πρώτα μικρά που μεγαλώνουν με τη φροντίδα των γονιών τους. Ο φορέας της περιοχής έχει καταγράψει συνολικά 180 φωλιές. Από τις οποίες αναμένεται να έχουμε φέτος 120 – 140 νεοσσούς.

Σπουδαίο γεγονός η αναπαραγωγή τους στην περιοχή

Η λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

«Το γεγονός της επιλογής από τα φλαμίνγκο της συγκεκριμένης περιοχής για αναπαραγωγή δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 και την υποχρέωση που έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και πολίτες για τη ορθή χρήση και διαχείριση τους».
Αυτό υπογραμμίζει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Αθηνά Παναγιώτου.

«Η αναπαραγωγή των φοινικοπτέρων (φλαμίγκο) στον Άγιο Μάμα είναι σπουδαίο γεγονός. Καθώς και στο παρελθόν προσπάθησαν να αναπαραχθούν και σε άλλους υγροτόπους της χώρας μας, αναφέρει η Πηνελόπη Καραγιάννη, ορνιθολόγος και εθελόντρια της Δράσης για την Άγρια Ζωή, που παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια την περιοχή.

Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το μέρος που επέλεξαν για αναπαραγωγή. Τον μικρό αλλά πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα υγρότοπο του Αγίου Μάμα.

Ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την ανθρωπογενή δραστηριότητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή».

Οι εθελοντές κρατούσαν το μυστικό για τις φωλιές

Τις φωλιές τους, εντόπισαν στις αρχές Μαΐου οι εθελοντές της Δράσης. Αλλά το κράτησαν μυστικό, προκειμένου να μην ενοχλήσουν τα πουλιά επισκέπτες.

«Όσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας.
Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Εύα Κατράνα.
Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια».

Την άνοιξη τα φλαμίγκο πηγαίνουν για την αναπαραγωγή σε αποικίες της Μεσογείου. Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική.

Στην Ελλάδα είχαν γίνει προσπάθειες αναπαραγωγής σε υγροτόπους όπως η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, η Κορώνεια και το έλος Πτελέας, δίχως όμως επιτυχία.

Διαφήμιση