Αρχική Ειδήσεις Κυκλοφορία οχημάτων με μηνιαία τέλη – Τι προβλέπει η ΑΑΔΕ

Κυκλοφορία οχημάτων με μηνιαία τέλη – Τι προβλέπει η ΑΑΔΕ

0
τέλη
Διαφήμιση

Από αυτό τον μήνα θα μπορούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. να παίρνουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας τους από τις εφορίες. Και να τα κυκλοφορούν για συγκεκριμένο διάστημα, πληρώνοντας τέλη με το μήνα.

  • Οι κάτοχοι θα καταβάλλουν για ένα μήνα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο 1/12 των ετήσιων τελών.
  • Ή τα 2/12 του ποσού των τελών κυκλοφορίας για όλο το έτος αν άρουν την ακινησία για δύο μήνες, κ.ο.κ.

Η επιλογή του χρονικού διαστήματος της άρσης της ακινησίας είναι δεσμευτική. Και δεν δίνεται η δυνατότητα εντός του 2020 να γίνει εκ νέου άρση της ακινησίας με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή με αναλογική καταβολή.

τέλη πινακίδες

Διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ

Στην περίπτωση που ο κάτοχος του αυτοκινήτου ενώ έχει επιστρέψει εμπρόθεσμα τα στοιχεία κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. και έχει θέσει εκ νέου το όχημα σε ακινησία, επιθυμεί να άρει και πάλι την ακινησία, μπορεί να το κάνει. Καταβάλλοντας όμως τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη καταβληθεί.

Αν επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, θα καταβάλει μηνιαίο το ποσό που αντιστοιχεί.

Όταν παρέλθει το διάστημα, τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος θα πρέπει να επιστρέψουν στη Δ.Ο.Υ. Έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη.

Αν η συγκεκριμένη μέρα είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η προθεσμία μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη.

Κυκλοφορία οχημάτων με μηνιαία τέλη – Τι προβλέπει η ΑΑΔΕ
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Πρόστιμο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Στην περίπτωση που δεν επιστραφούν τα στοιχεία τότε επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν για το όχημα.

Αν η λήξη της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος συμπίπτει με το τέλος του έτους 2020, δεν απαιτείται επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. Υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επομένου έτους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του 2021.

Παράδειγμα

Ι.Χ. που βρίσκεται σε ακινησία με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ

Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος για 3 μήνες και υποβάλει σχετικό έγγραφο αίτημα προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις 6 Ιουλίου 2020.
Το ποσό που οφείλει να πληρώσει αντιστοιχεί σε 30 ευρώ που είναι τα 3/12 των 120 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος, οφείλει να επιστρέψει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος στην Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτέμβρη δηλαδή την Τετάρτη 30.9.2020.
Εάν τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος επιστραφούν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία για π.χ. την 1η Οκτώβρη, τότε θα πρέπει να καταβάλλει 240 ευρώ. Δηλαδή το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο όχημα.

Διαφήμιση