Αρχική COVID-19 Ο κορονοϊός φέρνει “ταραχές” σε Σερβία, ΗΠΑ και Αυστραλία

Ο κορονοϊός φέρνει “ταραχές” σε Σερβία, ΗΠΑ και Αυστραλία

0
Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή της Σερβίας ASSOCIATED PRESS
Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή της Σερβίας ASSOCIATED PRESS όπως δημοσιεύθηκε στη huffingtonpost.gr
Διαφήμιση

Σειρά “ταραχών” και προβλημάτων φαίνεται πως προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας ανά τον κόσμο, με μεγάλες εξελίξεις σε Σερβία, ΗΠΑ και Αυστραλία, που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, οι πολίτες τους φαίνονται ιδιαίτερα επηρεασμένοι από τα νέα δεδομένα.

Στη Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι. Αντιθέτως, θα εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Η ανακοίνωσή του για άρση του lockdown, ακολούθησε τα επεισόδια που σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ έξω από τη Βουλή της Σερβίας. Αφού, χιλιάδες διαδηλωτές πιάστηκαν στα χέρια με την αστυνομία, ενώ πολλοί αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κοινοβουλευτικό κτήριο λίγη ώρα αφότου ο Σέρβος πρόεδρος είχε ανακοινώσει αρχικά, την επιβολή νέου lockdown προκειμένου να συγκρατηθεί η νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Διαδηλωτές έξω από τη Βουλή της Σερβίας ASSOCIATED PRESS όπως δημοσιεύθηκε στη huffingtonpost.gr
Διαδηλωτές έξω από τη Βουλή της Σερβίας ASSOCIATED PRESS όπως δημοσιεύθηκε στη huffingtonpost.gr

Η αστυνομία χρειάστηκε να ρίξει αρκετές φορές δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων καλούσαν τον πρόεδρο Βούτσιτς να παραιτηθεί. Οι διαδηλωτές απάντησαν με φωτοβολίδες, πέτρες, μπουκάλια και αυγά προς την αστυνομία. Ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και αστυνομικοί προχώρησαν σε οδομαχίες.
Αργά το βράδυ, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στο κτήριο, αλλά η αστυνομία τους απώθησε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 13 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία ενώ διαγνώστηκαν 299 νέα κρούσματα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων (για τον έλεγχο μετάδοσης της νόσου) ωστόσο – όπως είπε- δεν βρήκε κατανόηση, ενώ χαρακτήρισε ως πολιτική βία τα χτεσινοβραδινά επεισόδια. Στον αντίποδα, πολλοί από τους διαδηλωτές ανέφεραν ότι ο λόγος που είχε άρει ήδη από το Μάιο το lockdown ήταν για να προχωρήσουν οι εκλογές της 21ης Ιουνίου. Ωστόσο, ο κ.Βούσιτς ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τώρα πλέον έχουν γεμίσει οι κλίνες από τα νοσοκομεία.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα μετά τη χθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Και, την ίδια ώρα σε κρίσμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς.

Στις ΗΠΑ

Φαίνεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ και ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου λοιμωδών ασθενειών, Άνθονι Φάουτσι …διαφωνούν. Συγκεκριμένα ο αμερικανός Πρόεδρος “διέψευσε” τον γνωστό ανοσιολόγο και σύμβουλό του, όταν ο τελευταίος δήλωσε στις 6 Ιουλίου ότι “Η τρέχουσα κατάσταση αληθινά δεν είναι καλή… Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος“.

Ο κορονοϊός φέρνει
Ντόναλντ Τράμπ και Άνθονι Φάουτσι. Φωτό από cnn.com

Να σημειωθεί ότι ο γνωστός ανοσιολόγος εκτελεί διευθυντής από το 1984, χαίροντας μεγάλου σεβασμού και μάλιστα, αποτελούσε μέρος του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού που συστήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός Πρόεδρος όμως, με ιδιαίτερα ειρωνικό τόνο,προκάλεσε αντιδράσεις, επιλέγοντας να διαφωνήσει. “Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του. …Ο Δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Έχει πει πολλά. …Έχουμε κάνει καλή δουλειά. Θεωρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες, θα είμαστε σε εξαιρετική θέση” σχολίασε.

Την ίδια ώρα, ο κορονοϊός σαρώνει και η κατάσταση είναι απελπιστική σε Πολιτείες όπως το Τέξας, όπου μέσα σε 24 ώρες, σημείωσε περισσότερα κρούσματα (άνω των 10.000) από όσα είχαν καταγραφεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωση ανά τοποθεσία. Και για 9η συνεχή ημέρα σημειώνει ρεκόρ εισαγωγών ασθενών, με 9.286 κλινικές εισαγωγές χθες Τρίτη. Ωστόσο, ο επίσης ρεπουμπικανός κυβερνήτης του Τέξας, θεωρεί έσχατη λύση την επιβολή καραντίνας και δεν προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Καλιφόρνια, με 10.201 κρούσματα σε 24 ώρες να ανακοινώνονται χθες. Ενώ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων εντός της Πολιτείας πλησιάζει τους  284.000, εκ των οποίων 117.000 μόνο στον Ιούνιο.

Στις ΗΠΑ συνολικά οι νεκροί ξεπέρασαν τους 131.000 και τα κρούσματα τα 3 εκατομμύρια. Η αύξηση των αριθμών πλέον είναι εκθετική και ραγδαία.

Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση που καταρρίπτονται το ένα πίσω από το άλλο, αποδίδοντάς τα στο ότι γίνονται άφθονα τεστ. Όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, σε ομοσπονδιακό και πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο, χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.

Τέλος, λέγεται ότι ο Τράμπ επικύρωσε την επιστολή εξόδου των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, όπως είχε ανακοινώσει στις 30 Μαΐου.

Το να αποκαλέσεις την αντίδραση του Τραμπ προς την COVID-19 χαοτική και ασυνάρτητη δεν αρκεί. Αυτό δεν θα προστατεύσει ούτε αμερικανικές ζωές ούτε τα συμφέροντα – αφήνει τους Αμερικανούς άρρωστους και την Αμερική μόνη”, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενεντέζ.

Αυστραλία

AP PHOTO Σουπερ μάρκετ
Φωτό AP PHOTO από cnn.gr

Μπορεί στην Αυστραλία να μην διαφωνεί κανείς με το lockdown, αλλά ο πανικός δεν αποφεύχθηκε αφού άδειασαν σήμερα Τετάρτη τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Μελβούρνης, θυμίζοντας μας σκηνές από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας, και λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα περιορισμού.

Ο λόγος, η εντολή που έλαβαν χθες, πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοικοι να παραμείνουν και πάλι στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, ξεκινώντας από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Η επιδημία καταγράφει πάνω από 100 νέα κρούσματα ημερησίως, με το τελευταίο 24ωρο, τα καταγράφει 134. Ενω, στο σύνολο της χώρας, έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 9.000 κρούσματα του κορωνοϊού και 106 θάνατοι.

Πηγή: cnn.gr, huffingtonpost.gr

Διαφήμιση