Αρχική COVID-19 Τραμπ: Αποχώρηση των Η.Π.Α. από τον Π.Ο.Υ.

Τραμπ: Αποχώρηση των Η.Π.Α. από τον Π.Ο.Υ.

0
Donald Trump
Donald Trump
Διαφήμιση

«Σήμερα τερματίζουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως αποφάσισε την ανακατεύθυνση της χρηματοδότησης που προσφέρουν οι Η.Π.Α. προς «άλλες παγκόσμιες, επείγουσες υγειονομικές ανάγκες που το αξίζουν», θεωρώντας πως ο ΠΟΥ απέτυχε να εφαρμόσει τις απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είχε ζητήσει.

Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, κατηγόρησε τον ΠΟΥ για αστοχία στην έγκαιρη ενημέρωση του δυτικού κόσμου, με συνέπεια το θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπων παγκοσμίως, επειδή όπως αναφέρει ο ΠΟΥ «πιέστηκε από τη Κίνα για να τον παραπλανήσει», η οποία «αγνόησε» την υποχρέωσή της «να αναφέρει» την εξάπλωση του ιού.

Ταυτόχρονα, τερματίζει το ειδικό καθεστώς που αφορά τις διμερείς σχέσεις των Η.Π.Α. με το Χονγκ Κονγκ, αναφορικά με ειδικές εμπορικές εξαιρέσεις που το τελευταίο απολάμβανε, αναφέροντας πως «το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει», και απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην Κίνα που «δεν τήρησε το λόγο της» αναφορικά με την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι πριν δύο μήνες περίπου ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού. Ενώ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Οργανισμού οι ΗΠΑ οφείλουν στον ΠΟΥ πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές. Η Ουάσινγκτον, παρέχει επίσης αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως εθελοντική χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΠΟΥ, όπως αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και το HIV.

Το πότε θα εφαρμοστεί δε, η απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι ξεκάθαρο, αφού σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου του 1948, πιθανή αποχώρηση θα συνοδεύονταν από ενημέρωση του ΠΟΥ ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση