Αρχική COVID-19 Να ανησυχούμε για αύξηση κρουσμάτων; Ο ρόλος των ασυμπτωματικών

Να ανησυχούμε για αύξηση κρουσμάτων; Ο ρόλος των ασυμπτωματικών

0
Greece tourists
Φωτογραφία από επισκέπτες εν μέσω πανδημίας [Orestis Panagiotou/EPA/EFE] όπως δημοσιεύθηκε στο euractiv.com
Διαφήμιση

Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών στη χώρα μας μετά και το άνοιγμα των συνόρων διεγείρουν ανησυχίες. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι αναμενόμενα και προς το παρόν οι εισροές κρουσμάτων είναι ελεγχόμενες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η άποψη του Νικόλαου Σύψα, καθηγητή λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του την Τετάρτη, στο Νίκο Χατζηνικολάου και το ΑΝΤ1 News, τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι αναμενόμενα, αυτά δηλαδή που θα περίμενε κανείς με το άνοιγμα των συνόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο πρόβλημά μας είναι τα Βαλκάνια, όπου η επιδημία σαρώνει.

Πέρα από τα σύνορα του Προμαχώνα

Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση στους Έλληνες πολίτες της Βορείου Ελλάδος, να μην μετακινούνται ένθεν και ένθεν των συνόρων, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν μαζί τους και τον ιό. Όταν, ερωτήθηκε σχετικά με τον Προμαχώνα, ως μόνη πύλη εισόδου στη χώρα, απάντησε πως είναι καλύτερο να έχουμε τον έλεγχο και αυτή τη στιγμή είμαστε στην θέση πράγματι να ελέγχουμε όλους τους τουρίστες στον Προμαχώνα.

Όπως επισήμανε, ο λόγος που έχει επιλεχθεί ο Προμαχώνας, έχει να κάνει και με τη Βουλγαρία, με την οποία λόγω Σένγκεν, εφόσον βρίσκεται στην ΕΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε ανοικτά τα σύνορά μας.

Ο τεράστιος ρόλος των ασυμπτωματικών

Παράλληλα, συμβουλεύει όλους μας να τηρούμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια εξαιτίας και των εισερχόμενων τουριστών, που παρά τα τεστ, κάποιος θα περάσει, διότι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα “μεταδίδουν”. Επισήμανε δε, ότι από τη χώρα μας πέρασε το πρώτο κύμα, ενδεχομένως να περάσει και ένα δεύτερο το Σεπτέμβριο, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός τους δεν είναι αμελητέος. Αφενός γιατί όπως πρόσφατα παρουσιάσαμε, ο 1 στους 3 Έλληνες θετικούς σε κορονοϊό, βάση ελληνικών στατιστικών, είναι ασυμπτωματικός, αλλά και το 25% διεθνώς.

Μάλιστα, νέα μεταγενέστερη έρευνα που προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει ότι μόλις το 22% των ασθενών εμφάνισαν ξεκάθαρα συμπτώματα.

Ενώ, το 78% των ασθενών που ήταν θετικοί στον covid-19, όταν ερωτήθηκε εάν εμφάνισε συμπτώματα ανέφερε ότι δεν εμφάνισε καθόλου. Και αυτό γιατί είτε πράγματι δεν εμφάνισε, είτε ήταν τόσο ελαφρυά ή/και σύντομα που δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για κορονοϊό.

Πηγές: ΑΝΤ1 Νews, cnn.gr, BBC

Διαφήμιση