Αρχική Ειδήσεις Αιτήσεις σε παιδικούς σταθμούς- Δικαιούχοι και διαδικασία, σύμφωνα με ΦΕΚ

Αιτήσεις σε παιδικούς σταθμούς- Δικαιούχοι και διαδικασία, σύμφωνα με ΦΕΚ

0
παιδικούς σταθμούς
Διαφήμιση

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αιτήσεις σε παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2020-2021. Αργά χθες το βράδυ πέρασε στο ΦΕΚ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αφορά μόνο τις γυναίκες του ιδιωτικού τομέα ή τις άνεργες. Επίσης θα υπάρξει και ΚΥΑ για το Παράλληλο πρόγραμμα που αφορά τις μητέρες του Δημοσίου τομέα και την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 3.000 ευρώ.

Αυτή αφορά στην διαδικασία συμμετοχής μητέρων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. ‘Η άνεργων στην δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για την φιλοξενία βρεφών, νηπίων, παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

παιδικός σταθμός, Παιδικοί σταθμοί

Ποιες μητέρες είναι ωφελούμενες της δράσης

  • Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία.
  • Άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών ή άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία.
  • Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση.
    Οι ωφελούμενες της δράσης θα πρέπει να είναι – εργαζόμενες (μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες), ή – άνεργες, οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.

Για την επιλογή των ωφελούμενων εκδίδεται Πρόσκληση/σεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., Α.Ε.. Βάσει της/των οποίας/ων καλούνται οι ενδιαφερόμενες να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.

Οι όροι και διαδικασίες υποβολής αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες θα περιληφθούν στην Πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

παιδικός σταθμός, Παιδικοί σταθμοί

Τα κριτήρια επιλογής

  • Στο οικογενειακό εισόδημα. Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) μερών/συζύγων, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
    Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη της αιτούσας στην παρούσα δράση, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό του Σημείωμα) του Υπ. Οικονομικών του φορολογικού έτους 2019 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2019 – 31/12/2019).
  • Στην κατάσταση απασχόλησης και την εργασιακή σχέση.
  • Στην οικογενειακή κατάσταση.

Διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων

Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., διεξάγεται από Επιτροπές. Και πραγματοποιείται βάσει του συστήματος μοριοδότησης, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού της πράξης. Όπως αυτό προσδιορίζεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους. Στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών. Και στη βαθμολόγηση και κατάταξη των ενδιαφερόμενων βάσει του συστήματος μοριοδότησης.

Αιτήσεις σε παιδικούς σταθμούς- Δικαιούχοι και διαδικασία, σύμφωνα με ΦΕΚ

Που στοχεύει η δράση

  • Στην αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους. Όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας.
  • Στην ουσιαστική στήριξη των ωφελούμενων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία.
  • Στην ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων (παιδιά και άτομα με αναπηρία) σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι επιλέξιμες ενέργειες

  • Η παροχή θέσεων φροντίδας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς αντίστοιχα.
  • Η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιών με αναπηρία. Από 2,5 ετών έως 6,5 ετών. Όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.
  • Η παροχή θέσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών από 5 έως 12 ετών και παιδιών με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).
  • Η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών με αναπηρία, εφήβων και ατόμων με νοητική υστέρηση ή/ και κινητική αναπηρία, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ).
Διαφήμιση