Αρχική Μεταφορές Καραμανλής: Μέχρι 31 Οκτωβρίου το μειωμένο εισιτήριο σε ΜΜΜ

Καραμανλής: Μέχρι 31 Οκτωβρίου το μειωμένο εισιτήριο σε ΜΜΜ

0
metrokorydallos ape
Διαφήμιση

Οι τρεις νέους σταθμούς του Μετρό, η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μειωμένη τιμή στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, τα κίνητρα για φθηνότερα και νεότερα μεταχειρισμένα ΙΧ, ο Μεγάλος Περίπατος, το νομοσχέδιο για τις πορείες, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που ανέλυσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Για τους 3 νέους σταθμούς μετρό

Καραμανλής: Μέχρι 31 Οκτωβρίου το μειωμένο εισιτήριο σε ΜΜΜ

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι 63.000 νέοι επιβάτες θα χρησιμοποιούν καθημερινά τους τρεις νέους σταθμούς, στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), γεγονός που σημαίνει 11.000 λιγότερα Ι.Χ. ημερησίως στους δρόμους και δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

«Από τη Νίκαια στο Σύνταγμα η απόσταση πλέον είναι 14 λεπτά και από τη Νίκαια στο αεροδρόμιο 55 λεπτά. Μιλάμε για τρεις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, που αλλάζουν πρόσωπο. Διότι πάνω από τους σταθμούς έχουν δοθεί χώροι για ανάπλαση και έχουν δημιουργηθεί παιδικές χαρές και ελπίζουμε ότι έχει αλλάξει η εικόνα αυτών των περιοχών», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είχε προβλεφθεί να λειτουργεί στους τρεις νέους σταθμούς το ενιαίο σύστημα του εισιτηρίου. «Δηλαδή, δεν θα μπορούσαν να μπουν και να βγούνε οι επιβάτες από τους σταθμούς αυτούς. Ή δε θα λειτουργούσαν οι σταθμοί ή θα έπρεπε να μπαίνουν όλοι και να βγαίνουν δωρεάν», εξήγησε.

Για τα μειωμένα εισιτήρια

ΜΜΜ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εσόδων του ΟΑΣΑ μέσω της μείωσης της τιμής των εισιτηρίων και των κινήτρων για αγορά κάρτας απεριόριστων διαδρομών. Επισήμανε ότι με τη μείωση του ΦΠΑ, το εισιτήριο του ΟΑΣΑ πήγαινε στο 1,27 ευρώ και η κυβέρνηση αποφάσισε τη στρογγυλοποίηση προς τα κάτω, στο 1,20. Υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η τιμή του εισιτηρίου είχε αυξηθεί στο 1,40 ευρώ, αλλά τα έσοδα κατέρρευσαν.

Όσο για την πιθανότητα η μειωμένη τιμή θα ισχύσει και μετά τις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Θα δούμε πως θα πάνε τα έσοδα αυτή την περίοδο και αν πάνε καλά, είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε. Όμως δεν μπορώ να πω μεγάλες κουβέντες, ούτε θέλω να υποσχεθώ κάτι το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα το δούμε αυτό στην πορεία στις 31 Οκτωβρίου».

Όσον αφορά στην εισιτηριοδιαφυγή, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. Τόνισε ότι για αυτό στους σταθμούς του Μετρό έχει μικρύνει ο χρόνος που ανοίγει και κλείνει η μπάρα, όπως επίσης έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι. Σημείωσε επίσης ότι: «Πλέον δεν έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε πριν από μερικά χρόνια με την πολιτική του “δεν πληρώνω”».

Για την ηλεκτρονική κάρτα

μετρο ηλεκ

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης ότι με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με προσοχή προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα και ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, αρχικά σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό.

Για τη χρήση μάσκας

μάσκα για COVID-19

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς χρησιμοποιούν τις μάσκες τους, ενώ υπενθύμισε ότι η επιβολή προστίμων είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Δεν μπορεί σε κάθε συρμό του Μετρό και σε κάθε λεωφορείο να υπάρχει ένας αστυνομικός. Και λέω αστυνομικός, γιατί η Αστυνομία, που κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, βάσει νόμου, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει υγειονομικό πρόστιμο. Η συντριπτική πλειονότητα των επιβατών φοράνε μάσκα. Εδώ υπάρχει και ένα στοιχείο ατομικής ευθύνης, όμως υπάρχει και η ευθύνη του κράτους και της πολιτείας, όταν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις να πέφτει ο πέλεκυς και να είναι βαρύς. Πρόστιμα επιβάλλονται και έχουν πέσει πρόστιμα και σε οδηγούς».

Για το “Μεγάλο Περίπατο”

Μεγάλος Περίπατος στην Αθήνα
EUROΚINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Για το “Μεγάλο Περίπατο”, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανάφερε ότι: «Κάθε μεγάλη αλλαγή έχει προβλήματα και εκεί όπου υπάρχουν αστοχίες ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει πει ότι θα το διορθώσει». Πρόσθεσε επίσης ότι ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων θα δει πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα και πρόσθεσε: “Κάθε αρχή είναι και δύσκολη”.

Για το νομοσχέδιο για τις πορείες

πορεια2

Ο κ. Καραμανλής τόνισε, ότι δεν μπορεί το κέντρο της Αθήνας να κλείνει τρεις φορές την ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δε συμβαίνει σε καμία άλλη πόλη της Ευρώπης. «Εάν τώρα μπορεί κάποιος λογικά να μας πει ότι 50 άνθρωποι μπορούν να ταλαιπωρούν μία πόλη σαν την Αθήνα, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά», σχολίασε υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί το δικαίωμα της συνάθροισης.

Για τις τιμές των ΙΧ

Αυτοκίνητα - κίνηση - αμάξια

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στόχος είναι οι πολίτες να αγοράζουν φθηνότερα ΙΧ και να ανανεωθεί ο γερασμένος σήμερα στόλος, για αυτό και θα αποτραπεί η εισαγωγή παλιών και ρυπογόνων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και θα δοθούν κίνητρα για την αγορά νεότερων οχημάτων. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα αποτροπής δεν θα αφορούν όσους έχουν ήδη ένα παλιό ΙΧ, αλλά τις εισαγωγές. Ανακοίνωσε ότι το τέλος ταξινόμησης θα μειωθεί και όσο πιο καινούριο είναι το ΙΧ που αγοράζει κανείς, τόσο μικρότερη επιβάρυνση θα έχει. Υπενθύμισε ότι: «Παλαιότερα γινόταν ακριβώς το αντίθετο και η Ελλάδα είχε γίνει νεκροταφείο αυτοκινήτων» και προανήγγειλε ανακοινώσεις σύντομα, κάνοντας λόγο για ένα πολύ θετικό βήμα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ.

Διαφήμιση