Αρχική Ειδήσεις Έκτακτο: Το τουρκικό ΣτΕ άνοιξε το δρόμο ώστε η Αγία Σοφία να...

Έκτακτο: Το τουρκικό ΣτΕ άνοιξε το δρόμο ώστε η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί!

0
Αγία Σοφία
Εσωτερικό της Αγίας Σοφίας
Διαφήμιση

Η Αγία Σοφία μπορεί να γίνει πλέον τζαμί. Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε εν τέλει την Απόφαση του 1934, με την οποία η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε Μουσείο.

Η πληροφορία ανακοινώθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου, από διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN Turk, τη Ηurriyet, αλλά και το πρακτορείο Anadolu.

Ενώ, λίγο πριν τη σχετική ανακοίνωση, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: “Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει”.

Παράλληλα, και ήδη από το πρωί, η Hurriet και “Γενί σαφακ” υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η άρση του καθεστώτος του μουσείου, για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων.

Προειδοποίηση UNESCO

Η Unesco, όπως προαναφέραμε, προειδοποίησε σε επίσημη δήλωση, πως οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να επανεξεταστεί από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών.

Τονίζει δε, ότι καθώς η Αγία Σοφία εντάσσεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πηγάζουν ορισμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται.

Πηγές πληροφοριών: ethnos.gr, iefimerida.gr

Διαφήμιση