Αρχική Ειδήσεις H UNESCO προειδοποιεί την Τουρκία για την Αγία Σοφία

H UNESCO προειδοποιεί την Τουρκία για την Αγία Σοφία

0
Αγία Σοφία
Διαφήμιση

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία. Η UNESCO προειδοποιεί την Τουρκία.
Πως οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να επανεξεταστεί από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επισημαίνει η UNESCO η Αγία Σοφία είναι στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο. Με ορισμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

“Ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι καμία τροποποίηση δεν υπονομεύει την εξαιρετική καθολική αξία ενός μνημείου στην επικράτειά του.

Αγία Σοφία
Εσωτερικό της Αγίας Σοφίας

Οποιαδήποτε τροποποίηση πρέπει να κοινοποιηθεί εκ των προτέρων από το κράτος στην UNESCO. Και να επανεξεταστεί, εάν χρειαστεί, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς”, δηλώνει ο Οργανισμός στο Reuters.

Η UNESCO δήλωσε ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές.
“Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια αξία του μνημείου”, αναφέρει.

Η προοπτική αλλαγής της κατάστασης του μουσείου σε τζαμί έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας. Καθώς και των ηγετών των χριστιανικών εκκλησιών.

Διαφήμιση