Αρχική Επιστήμη Jeanne Baret: Η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης σε...

Jeanne Baret: Η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης σε doodle

0
Jeanne Baret doodle
Διαφήμιση

Τα 280 χρόνια από τη γέννηση της Γαλλίδας Jeanne Baret, της πρώτης γυναίκας που έκανε τον περίπλου της Γης, τιμάει σήμερα η Google με doodle.

Η Jeanne Baret γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1740, στο χωριό Λα Κομέλ της Βουργουνδίας. Χάρη στην αγροτική της ανατροφή, είχε αναπτύξει από νωρίς την ικανότητα να εντοπίζει τα φυτά με αποτέλεσμα να κερδίσει αναγνώριση ως ειδική στη φυτική ιατρική.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται ως οικιακή βοηθός για τον γνωστό βοτανολόγο Philibert Commerson.

Ο περίπλους της Γης

Jeanne Baret: Η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης σε doodle

Όταν η Γαλλία οργάνωσε τον πρώτο περίπλου της Γης, το 1765, ο Commerson προσκλήθηκε ως βοτανολόγος της ομάδας. Ζήτησε ως βοηθό του την Baret, έχοντας εκτιμήσει τις γνώσεις της στην βοτανολογία. Με την πάροδο του χρόνου, η σχέση τους είχε γίνει πιο στενή και ο καρπός του έρωτά τους ήταν ένα παιδί, που δόθηκε προς υιοθεσία για να μπορέσει η Baret να ακολουθήσει τον αγαπημένο της στο ταξίδι.

Οι γαλλικοί νόμοι απαγόρευαν τις γυναίκες σε πλοία, οπότε για να συμμετάσχει η Baret εμφανίστηκε ως άνδρας. Το ζευγάρι συνέλεξε πάνω από 6.000 δείγματα φυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σήμερα, πολλοί πιστώνουν στην Baret την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της βουκαμβίλιας, ενώ το πλήρωμα βρισκόταν στη Βραζιλία.

Solanum Baretiae

Όμως το ταξίδι είχε άδοξο τέλος, καθώς στην Ταϊτή ένας άνδρας του πληρώματος ανακάλυψε το μυστικό της. Το ζευγάρι εγκατέλειψε το πλοίο στον Μαυρίκιο, όπου έζησε για μερικά χρόνια. Μετά τον θάνατο του Commerson, η Baret επέστρεψε στη Γαλλία, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της περίπλου της γης για πρώτη φορά από μια γυναίκα.

Πέθανε στις 5 Αυγούστου 1807, σε ηλικία 67 ετών. Μόλις το 2012, έλαβε την τιμή που της άξιζε, όταν ένα φυτό από το γένος Solanum, το οποίο περιλαμβάνει πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες, ονομάστηκε Solanum Baretiae.

Διαφήμιση