Αρχική Καινοτομία Ερευνητής ρομπότ κάνει μόνος του πειράματα!

Ερευνητής ρομπότ κάνει μόνος του πειράματα!

0
Ρομποτικός ερευνητής Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ cnn Greece
Ρομποτικός ερευνητής Πηγή: University of Liverpool -όπως δημοσιεύθηκε στο CNN Greece
Διαφήμιση

Ρομποτικός ερευνητής κάνει μόνος του χημικά πειράματα, εργάζεται αδιάκοπα και λύνει τα χέρια των επιστημόνων! Ενώ, αυτοβελτιώνεται μέσω της εμπειρίας του!

Ο λόγος για τον πρώτο ρομπο-χημικό που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών του  Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Επιστήμης των Υλικών Άντι Κούπερ.

«Μπορεί να εργαστεί αυτόνομα, συνεπώς μπορώ να “τρέχω” πειράματα από το σπίτι μου. Τεχνολογία αυτού του είδους μπορεί να κάνει επιστημονικές ανακαλύψεις χίλιες φορές πιο γρήγορες», δήλωσε ο ερευνητής Μπένζαμιν Μπέργκερ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του “lockdown” το ρομπότ εργάστηκε μόνο του στο εργαστήριο και σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η δημιουργία του θα βοηθήσει μελλοντικά την επιτάχυνση επιστημονικών ερευνών και ανακαλύψεων.

Αυτό το διάστημα, ο ρομποτικός ερευνητής ασχολείται με μία σειρά τεστ για να βρει έναν καταλύτη που θα επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις μέσα στις ηλιακές κυψέλες.

Ενώ, σύμφωνα με τον Κούπερ, θα μπορούσε μελλοντικά, να αξιοποιηθεί και στη “μάχη” κατά του νέου κορονοϊού.

Το όραμα και οι πρακτικές εφαρμογές

“Η Covid-19 ή η κλιματική αλλαγή αποτελούν προβλήματα που χρειάζονται πραγματικά διεθνή συνεργασία. Έτσι, το όραμά μας είναι να έχουμε ρομπότ σαν κι αυτό σε όλον τον κόσμο, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό εγκέφαλο που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Δεν το έχουμε κάνει ακόμη, απλώς έχουμε φτιάξει το πρώτο ρομπότ προς το παρόν, αλλά είναι σαφώς αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε μελλοντικά”, ανέφερε ο Βρετανός επιστήμονας.

“Ο ρομπο-επιστήμονας δεν βαριέταιδεν κουράζεται, εργάζεται όλο το 24ωρο και δεν χρειάζεται διακοπές. Μπορεί εύκολα να εξετάσει χιλιάδες δείγματα, πράγμα που απελευθερώνει τον χρόνο μου για να εστιάσω στην καινοτομία και σε νέες λύσεις”, πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Τέτοια ρομπότ μπορούν, επίσης, να αναλάβουν πιο επικίνδυνα για τους ανθρώπους πειράματα, π.χ. σε ακραίες εργαστηριακές συνθήκες ή κάνοντας χρήση πιο τοξικών ουσιών.

Το κατά πόσο οι επιστήμονες θα πρέπει να ανησυχούν ότι τέτοια ρομπότ -ιδίως αν βελτιωθούν κι άλλο- θα τους “κλέψουν” θέσεις εργασίας, θα το δείξει το μέλλον.

Πάντως, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη συνεργασία ερευνητών και ρομπότ.

Πηγή: cnn.gr

Διαφήμιση